SAIS

U Washingtonu o provođenju Reformske agende

Vijesti / Flash | 04. 12. 2016. u 16:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića, prezentirat će određene makroekonomske indikatore, izložiti naredne korake koji se tiču implementacije akcijskog plana za provođenje Reformske agende u Washingtonu na konferenciji koja se u ponedjeljak i utorak održava u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu.

Miraščić će izlaganje imati u okviru panela koji se bavi tematikom diversifikacije ekonomije i razvoja privatnog sektora.

''S obzirom na naziv panela, moje izlaganje će biti fokusirano na mjere usmjerene na unapređenje poslovnog ambijenta, te podizanje stupnja konkurentnosti domaćeg gospodarstva'', rekao je on za Fenu u Washingtonu.

Pojasnio je da se ovdje prioritetno misli na Nacrt zakona o stečaju i naravno novi Zakon o doprinosima i Izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak.

''Zakon o doprinosima ima za cilj proširenje poreske osnove, ugradnjom naknada koje nisu oporezive, ali istovremeno i proporcionalno smanjenje stope doprinosa, zadržavajući agregatno neutralan fiskalni karakter. Intencija ove mjere je da kumulativnu stopu doprinosa, koja u FBIH trenutno iznosi 41,5 posto smanjimo na 33 posto. To će predstavljati jednu od najnižih stopa doprinosa u regiji'', kazao je Miraščić.

Naglasio je da, nažalost, uslijed neizostavnih obveza, premijer FBiH Novalić, nije mogao sudjelovati na ovoj konferenciji.

''Ali, raduje činjenica da će predstavnici mnogih sektora iz BiH imati priliku nešto reći. Od posebnog značaja je i sudjelovanje predsjednice Vlade RS-a (Željke Cvijanović), koja će, uvjeren sam, u najboljem svjetlu predstaviti reformske procese u BiH. Još jednom koristim priliku da se zahvalim SAIS-u na podršci reformskih procesa u BiH'', zaključio je Miraščić u izjavi za Fenu.

Saša Toperić, direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu, predsjedavat će Transatlantskim ekonomskim forumom koji će biti održan u ponedjeljak i utorak u Washingtonu. Forum će okupiti predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka gospodarska komora.

Ovo će biti prvi značajniji međunarodni multilateralni događaj u Washingtonu nakon izbora u SAD-u.

Među sudionicima konferencije trebao je biti i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ali je zbog neodložnih obveza otkazao dolazak u Washington.

Ministar Šarović je, inače, dobitnik priznanja SAIS-a za "Istinski doprinos napretku Bosne i Hercegovine", koje mu je na svečanosti u Sarajevu u svibnju uručio izvršni direktor SAIS-a Daniel Hamilton.

Kopirati
Drag cursor here to close