Akcija "Start"

U Vogošći zaplijenjena višemilijunska imovina

U pretresima je, između ostalog, pronađen gotov novac u iznosu od oko 200.000 KM u različitim valutama, skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja oko 1,2 milijuna $
Vijesti / Flash | 12. 05. 2023. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akcija "Start" koju su realizirali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, rezultirala je hapšenjem sedam osoba, dok su dvije nedostupne i za njima su raspisane potjernice, dok su oduzete veće količine novca i skupocjeni automobili.

"Akcija je rezultat višemjesečne intenzivne suradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo još jednom se dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te nastavlja intenzivan operativni rad na ovom i drugim predmetima", navode iz MUP-a KS.

Dodaju da je ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dao je značajan doprinos u pripremi ove akcije kojom je obuhvaćeno više od deset pravnih i fizičkih osoba zbog sumnji u organizirani kriminal i zloupotrebe u višemilijunskim iznosima.

Dodaju da je više od 150 policijskih službenika Sektora kriminalističke policije i policijskih uprava, uz policijske službenike Sektora za policijsku podršku, izvršilo pretrese na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo – stambenih objekata, poslovnih i službenih prostorija.

U pretresima je, između ostalog, pronađen gotov novac u iznosu od oko 200.000 KM u različitim valutama, skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja oko 1,2 milijuna dolara, te značajne količine sredstava u kriptovalutama.

Navodi se da je za devet fizičkih i šest pravnih osoba, Državna agencija za istrage i zaštitu izvršila privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura.

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila: Audi, dva Mercedesa BMW, VW Tiguan i Peugeot.

Osumnjičene terete zbog krivičnih djela organizirani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi.

Podsjetimo, Policija je po nalogu tužiteljstva u BiH 10. svibnja uhitila načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića te još šest osoba zbog korupcije i kriminala, a razotkriveni su jer su za komunikaciju koristili aplikaciju Sky čije je dešifriranje diljem Europe poslužilo za rasvjetljivanje kaznenih djela.

Načelnik Hadžibajrić je nakon pretresa više objekata priveden u pritvor MUP-a Županije Sarajevo zajedno sa sinom Seidom, tajnicom općine Almom Destanović i poduzetnikom Elmedinom Karišikom, te još četiri osobe jer ih tužiteljstvo tereti za organizirani kriminal, zloporabu položaja ili ovlasti, pranje novca te primanje i davanje mita.

Prema priopćenju Županijskog tužiteljstva Sarajevo sumnjiče se da su od 2019. do svibnja 2023. Hadžibajrić i Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom skupinom. Pojedini njezini članovi su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky kako bi prikrivali tragove te dogovarali počinjenje kaznenih djela.

Prema navodima tužiteljstva, načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, koji je i potpredsjednik stranke Narodnog europskog saveza (NES), samo je za dodjeljivanje nekretnine na području te općine primio mito u iznosu od 75.000 eura. Osumnjičeni se terete i za nezakonito izdavanje u zakup parking prostora za najmanje tri tvrtke koje su istodobno kontrolirali, te su na taj način nezakonito zaradili više stotina tisuća maraka.

Nakon kriminalističke obrade u policiji uhićeni će tijekom dana biti predani u nadležnost Tužiteljstva Županije Sarajevo.

Tijekom pretresa zgrade općine i drugih objekata koje su koristili osumnjičeni pronađena je i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti, naveli su iz policije.

Skupina u kojoj je bio načelnik općine Stari Grad Sarajevo razotkrivena je zahvaljujući dešifriranju aplikacije Sky koja se koristila za međusobnu komunikaciju kriminalaca. Podatke u ovome slučaju je BiH dobila od EUROPOL-a.

Bivši ministar sigurnosti BiH i čelnik stranke Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić najavio je kako će uz pomoć podataka iz ove komunikacijske aplikacije ukloniti brojni pokrovitelji teškoga kriminala. 

"Zahvaljujući Sky aplikaciji, na području regije se otkriva da iza narkokartela praktično stoje policijsko-obavještajni, pravosudni i politički vrhovi. Sky će očistiti Bosnu i Hercegovinu od mnogih političara, a dio policijskih struktura je već pao", rekao je Radončić za državnu Bosanskohercegovačku radio televiziju BHRT. 

Kopirati
Drag cursor here to close