Plamen sjećanja

U više desetaka gradova u BiH molitva i svijeće za žrtvu Vukovara i branitelja

Vijesti / Flash | 17. 11. 2021. u 20:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U središtima više desetaka gradova i općina s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini u srijedu navečer molilo se, te su upaljene svijeće u spomen na 30. godišnjicu pada Vukovara kao i svih poginulih branitelja u Hrvatskoj i BiH.

Zapaljene svijeće u obliku riječi Vukovar, srca, te broja 30. postavljene su ispred središnjih spomen obilježja poginulim braniteljima od Neuma, preko Mostara, do Viteza, Livna i Orašja.

Mnogobrojni Hrvati priključili su se tako akciji Večeri sjećanja koja se organizira u Hrvatskoj u spomen na 30. obljetnicu spomena na grad heroj, te njegovu žrtvu. U Širokome Brijegu obilježavanje vukovarske tragedije i prisjećanja na sve žrtve Domovinskog rata organizirala je lokalna organizacija mladeži HDZ-a BiH.


„Neka plamen sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje, Stipića livade, Grabovice, Uzdola, Križančeva sela, Vareša i mnogih drugih hrvatskih stratišta gori u našim srcima“, poručeno je iz tamošnje organizacije HDZ-a.

Ranije tijekom dana stotinjak učenika, obučenih u crvene, bijele i plave majice, svojim tijelima su ispred Druge osnovne škole Široki Brijeg milenijskom fotografijom su napisom Vukovar odali počast 30. obljetnici pada ovoga grada.

Obljetnica Vukovarske tragedije obilježit će se tradicionalno sutra i u Vukovarskoj ulici u Mostaru gdje je nedavno naslikan veliki mural posvećen gradu heroju na Dunavu. Vjernici iz mostarskih crkava će nakon završetka svete mise u mimohodu doći u ovu ulicu gdje će kod križa biti upriličeno paljenje svijeća i molitva.

"Ovo je najmanje što možemo učiniti kako bi pokazali svoje poštovanje, ljubav i zahvalnost poginulim braniteljima koji su svojom žrtvom sačuvali dom i domovinu", poručili su organizatori. Brojni hrvatski branitelji iz BiH krenuli su put Vukovara kako bi sutra nazočili Koloni sjećanja.

Kopirati
Drag cursor here to close