RS

U utorak sastanak bošnjačkih sužnosnika, Inzko 'kameni spavač'

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 14:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija izjavio je da će bošnjački predstavnici u vlasti RS-a najvjerovatnije u utorak održati zajendički sastanak povodom novonastale situacije izazvane odlukom Ustavnog suda RS-a da se referendum u RS-u može održati.

‘’Morat će se donijeti određene odluke’’, ukazao je Čamdžija navodeći da se posljednjim postupanjima Ustavnog suda RS-a ne štiti ustavnost i nacionalna prava svih konstitivnih naroda i građana u ovom entitetu.

Smatra i da visoki predstvanik u BiH treba reagirati, ali i primjećuje da se Valentin Inzko „u posljednje vrijeme ponaša kao 'kameni spavač', ne reagirajući na posljednja događanja u RS, kojima se podriva ustavni poredak i time i Daytonski sporazum.

Ističući da je Ustavni sud BiH presudio da je 9. siječanj kao Dan RS-a neustavan, Čamdžija je dodao da je današnjom odlukom Ustavni sud RS-a zanemario presudu najveće pravosudne istance u BiH, iako je po odluci Ustvanog suda BiH Narodna skupština RS-a trebala pokrenuti procedure za izmjene Zakona o praznicima, u dijelu koji se odnosi na 9.siječanj kao Dan RS-a.

To što Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a odlučilo i da Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Čamdžija ocjenjuje kao paušalo tumačenje ustavnih odredbi, jer jedino države provode popis, vrše njihovu obradu i objavu podataka.

Čamdžija kaže da je uvjeren i da je Zakon o javnim tužiteljstvima u RS povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ali i da očito ne postoji spremnost nadležnih institucija da u tim tužiteljskim istancama na rukovodna mjesta budu postavljeni i predstvanici drugih konstitutivnih naroda, a ne samo Srba.

Kopirati
Drag cursor here to close