Blokade institucija

U svakoj političkoj blokadi vidimo nerad koji mi plaćamo

Blokade i jednostrani politički potezi nemaju veze s građanima ove zemlje, već isključivo odlukama vladajućih stranaka o tome da li im se nešto isplati.
Vijesti / Flash | 28. 04. 2022. u 07:08 Bljesak.info
Analitičari o blokadama institucija u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nesporazum je jedina vrsta sporazuma vladajućih stranaka. Neprincipijelnost i blokade im savršeno odgovaraju. Ovo je jedinstvena ocjena analitičara, nakon još jedne političke predstave u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. To što je ovoga puta riječ o Izbornom zakonu samo je stjecaj okolnosti, jer permanentnu krizu živimo desetljećima, prenosi BHRT.

Blokade i jednostrani politički potezi nemaju veze s građanima ove zemlje, već isključivo odlukama vladajućih stranaka o tome da li im se nešto isplati. Upali bismo u zamku promatrajući pojedinačne blokade, jer je riječ o široj političkoj strategiji kojom su stanovnici ove zemlje ucijenjeni, kaže urednik magazina Buka.

"U svakoj političkoj blokadi vidim nerad koji ja plaćam. I meni se to mora objasniti što vi ne radite posao za koji vas plaćam. A u ovom slučaju nemate od koga da tražite objašnjenje jer se smatra dijelom političkog igrokaza malo ćemo mi vas blokirati, malo vi nas to je sve dio jednog širokog političkog dogovora", navodi Aleksandar Trifunović.

"Jedini njihov sporazum jeste biti u vječitom nesporazumu, na taj način održavati se u javnom političkom prostoru, a isključivo pomoću mimikrije koja se zove zaštita vitalnog interesa, pozivanjem na narod i skrivanjem iza naroda", stava je sociolog Esad Bajtal.

Politikolog Velizar Antić uvjeren je da ni ovoga puta neće biti postignut dogovor o Izbornom zakonu „u pet do 12“, jer to savršeno odgovara prvenstveno strankama na vlasti. Posljedice su nefunkcioniranje sistema, najniži životni standard u Europi i bijeg iz zemlje velikog broja ljudi.

"Jednostavno neće ljudi da troše svoje vrijeme dragocjeno, vi imate jedan život,da ga trošite na to da političari koji vas vode koji bi trebalo da donose odluke se ponašaju na taj način", kaže Antić.

Rješenje je, insistira profesor Bajtal, opet u izborima. Demokratskim, bez mogućnosti izbornog inženjeringa i glasanjem po savjesti.

Uz političku volju, smatra Velizar Antić, izborni zakon mogao bi biti dogovoren vrlo brzo i da zadovolji sve u Bosni i Hercegovini. Nasuprot tome imamo političke subjekte koji nalikuju djeci koja ljubomorno čuvaju svoju loptu na igralištu i ne daju je nikome.

Kopirati
Drag cursor here to close