Komarica

U Srpskoj živi četiri tisuće Hrvata

Vijesti / Flash | 13. 08. 2015. u 09:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od 63.000 katolika banjalučke biskupije, koliko ih je prije rata živjelo na području današnje RS, kraj 1995. godine dočekalo je oko 7.400. Krajem 1999. godine bilo ih je još manje – 6.096'', objavio je danas banjalučki biskup Franjo Komarica.

Istaknuo je kako je povratak prognanima bio onemogućen te da je 15 godina kasnije Hrvata u RS je svega 4.054 i dodao kako sve dosadašnje garniture političara iz RS, ali i iz BiH, kao i iz Hrvatske, nisu mnogo marili za sve potpisivane dogovore i mirovne sporazume, kao ni za međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

''Sve do danas'', istaknuo je Komarica, ''nitko nije htio da omogući ogromnom broju prognanika i izbjeglica, katolicima i nekatolicima, da ponovo dođu u posjed jednog od najneupitnijih ljudskih prava – prava na rodni kraj i svoju domovinu''.

''I uz ovu, dvadesetu godišnjicu početka definitivnog izgona katolika iz ovog dijela moje biskupije, dužnost nam je podsjetiti na gorku i bolnu istinu ozakonjena jednog fašistoidnog i genocidnog projekta etničkog čišćenja od strane mnogih naših suvremenika koji su tijekom ovih 20 godina bili na odgovornim političkim pozicijama'', rekao je Komarica.

Početku definitivnog izgona katolika s područja banjalučke i susjednih općina prethodili su, istaknuo je Komarica, vrlo dramatični dani, prenosi Avaz.

''Tada su Banja Lukom prolazile kolone izbjeglica srpske nacionalnosti s područja samoproglašene RSK. U razdoblju od 14. kolovoza do kraja 1995. godine samo preko Save između Srpca i Davora napustilo je svoj rodni kraj iz banjalučke regije 20.836 prognanih katolika i Bošnjaka'', podsjetio je Komarica.

Kopirati
Drag cursor here to close