Dio sustava

U Španjolskoj uhićena dvojica koja su novačila za IS

Vijesti / Flash | 11. 10. 2016. u 16:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski i marokanski državljanin koji su se bavili propagandom i novačenjem za skupinu Islamsku državu (IS) uhićeni su na sjeveru Španjolske, priopćilo je u utorak španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ova dvojica, uhićena u Gijonu i u San Sebastianu, na sjeveru, bila su "dio sustava" IS-a i "pozivali su na izvođenje terorističkih napada", navodi se u priopćenju ministarstva, piše Hina.

Stručnjaci za propagandu, za koje vlasti ne otkrivaju jesu li međusobno bili u kontaktu, veličali su IS na internetu putem sadržaja koji su "očito bili namijenjeni masovnom i atraktivnom objavljivanju" i "krajnje radikalnih videosnimaka s prikazima nesvakidašnje okrutnosti".

Dvojica su uhićena u odvojenim policijskim operacijama koje su koordinirali španjolska policija i sud za slučajeve terorizma. Nadnevak operacije nije objavljen.

Policija je usto izvijestila da je 6. listopada u Manresi, 60-ak km od Barcelone, uhitila 38-godišnjaka koji je posjedovao vatreno oružje i objavljivao poruke s džihadističkim sadržajem na društvenim mrežama te fotografije na kojima je pozirao s vatrenim oružjem.

Dodaje ipak da "nije bio povezan s nekom terorističkom skupinom".

Kako navodi ministarstvo, španjolske sigurnosne snage su od 2015. pronašle 150 osoba za koje se sumnja da su džihadisti, a njih 120 je uhićeno u Španjolskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close