Hrvatska diže zid?

U Sloveniju u ponedjeljak i tijekom prethodne noći ušlo više od 8.000 imigranata

Vijesti / Flash | 20. 10. 2015. u 10:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska policija objavila je jutros da je u tu zemlju u ponedjeljak i tijekom prethodne noći ušlo više od 8.000 imigranata, veliki dio njih je granicu iz smjera Hrvatske prešao ilegalnim putem kroz polja, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko ponoći slovenska policija je presrela veliku grupu od oko tisuću imigranata koji su ilegalno prešli granicu sa Hrvatskom. Nakon što ih je policija otpratila do kampa u Brežicama, bit će raspodijeljeni u prihvatne centre. Slična situacija se dogodila i jutros oko pet sati kada je nova grupa od oko tisuću ljudi ilegalno ušla u Sloveniju iz Hrvatske, a očekuje se da će u poslijepodnevim satima doći još jedna.

Veliki priliv imigranata u ovu malu europsku državu doveo je do reakcije Vlade Slovenije, koja je održala hitnu sjednicu u noći sa ponedjeljka na utorak. Slovenija je pozvala države Europske unije da povećaju svoju solidarnost i prime veći broj imigranata koji su došli preko Hrvatske.

“Iluzorno je očekivati da će Slovenija sa svojih dva milijuna stanovnika zaustaviti imigrantski val, te urediti i riješiti ono što nisu mogle mnogo veće europske države”, piše, između ostalog, u priopćenju Vlade Slovenije.

Također, slovenačka Vlada je predložila nekoliko izmjena i dopuna Zakona o obrani o kojima će danas raspravljati Parlament. Ukoliko budu usvojene, izmjene bi osigurale dodatno angažiranje vojske Slovenije u slučaju potrebe.

Službena Ljubljana je priopćila da je do jutros u osam sati u Sloveniju za četiri dana ušlo ukupno 18.469 imigranata, najviše iz Sirije - 4.170.

Ministarstvo unutrarnjih poslova Hrvatske priopćilo je da je od 16. rujna do danas u devet sati u tu zemlju ušlo 204.126 migranata iz Afrike i Azije, koji potom nastavljaju put ka Zapadnoj Europi.

S obzirom da je Mađarska zatvorila svoje prirodne granice sa Hrvatskom i Srbijom, imigranti su se preorjentirali na novu takozvanu “balkansku rutu” na svom putu ka zemljama Europske unije. Sada iz Makedonije, preko Srbije i Hrvatske, idu za Slovenjiju, a potom u Austriju i dalje na zapad Europe.

S obzirom da Slovenija u početku nije mogla prihvatiti dovoljan broj imigranata koji su pristizali na njenu granicu sa Hrvatskom, stvorio se zastoj na gotovo svim graničnim prelazima u zemljama Balkana.

Tako je oko 1.000 imigranata provelo noć na graničnom prelazu Berkasovo-Bapska čekajući da iz Srbije uđu u Hrvatsku. Prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, otvorena je mogućnost da i ova zemlja podigne improvizirani zid duž svoje prirodne granice sa Srbijom. No, to je posljednje rješenje ukoliko ponovo dođe do zastoja migranata tijekom njihovog tranzita kroz Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close