Vitez i Gornji Vakuf/Uskoplje

U SBŽ-u dva nova slučaja zaraze koronavirusom

Muškarac iz Viteza dovodi se u vezu s klasterom iz Tuzle, dok se u slučaju Gornjeg Vakufa/Uskoplja radi o supruzi muškarca koji je preminuo prije nekoliko dana.
Vijesti / Flash | 01. 04. 2020. u 12:46

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirus je u protekla 24 sata otkriven kod dvije osobe u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš potvrdio je novinarima da se radi o muškarcu iz Viteza i ženi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

''Oni nemaju izraženih simptoma, pa su u svojim domovima. Pomoć će im, u slučaju pojave simptoma, pružiti mobilni timovi domova zdravlja, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja ići će u bolnicu'', kazao je Karakaš.

Po njegovim riječima, muškarac iz Viteza dovodi se u vezu s klasterom iz Tuzle, dok se u slučaju Gornjeg Vakufa/Uskoplja radi o supruzi muškarca koji je preminuo prije nekoliko dana.

Karakaš je naglasio da se provjeravaju sve osobe s kojima su zaraženi bili u kontaktu, a među njima i zdravstveni djelatnici iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Viteza.

''Ne smijemo dozvoliti da nam padne zdravstveni sistem. Testirali smo te zdravstvene radnike i bili su negativni'', dodao je Karakaš, naglasivši da je u protekla 24 sata testiran 21 uzorak iz SBŽ-a.

U SBŽ-u je do sada potvrđeno ukupno pet slučaja zaraze koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close