Podrška USAID-a

U Sarajevu potpisan memorandum o reformama fiskalnog sektora

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 13:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu su danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack potpisali memorandum o razumijevanju o provođenju programa reforme fiskalnog sektora.

Memorandum se odnosi na Projekt pomoći Vladi FBiH u unaprjeđenju fiskalnog sektora kroz Projekt reforme fiskalnog sektora (FAR), kojeg implementira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Ovim je, kako je istaknuto, nastavljena dosadašnja uspješna suradnja USAID-a i Vlade FBiH u projektu koji će se na području cijele zemlje provoditi naredne četiri godine.

“Ovim memorandum se Federacija obavezuje na reforme javnih financija, ovim se i ja obavezujem da ću podržati vladu u provedbi ovih reformi. Građani ne smatraju možda ovu reformu najvišim prioritetom, ona jeste neophodna za članstvo u Europsku uniju i ove reforme utječu na svakodnevni život građana BiH”, istaknula je Cormack dodajući kako su BiH potrebne reforme radi novih unaprjeđenja rada bh. institucija, izgradnji škola, moderniziranje u svakom sektoru te drugo.

Reforma finansija neophodna je za lanstvo u EU, ali ono to je najvanije ove reforme utiu na svakodnevni ivot svih...

Posted by United States Embassy to Bosnia and Herzegovina on Tuesday, 28 July 2015


Prema njenim riječima, SAD podržava fiskalni sektor BiH još od 1994. godine od kada je postignut značajan napredak.

“Pokazali smo da možemo napredovati kada radimo zajedno. Ovakve memorandume sam potpisala u Brčkom i Banja Luci, dakle ovo je nešto što se radi u cijeloj zemlji”, istakla je američka veleposlanica.

Također, dodala je kako je potpisivanje memoranduma jedan od koraka prema cilju koji čini pojednostavljenje platnog sustava, povećanje transparentnosti javne potrošnje, transparentan sustav registracije poduzeća te usklađen režim direktnog poreza u oba entiteta i Distriktu Brčko.

Novalić je, pored zahvale veleposlanici Cormack, podsjetio kako je u svibnju 1996. odlukom američke vlade i bh. vlade potpisan sporazum o uzajamnom podržavanju.

“Ovo je samo nastavak tih aktivnosti. Fiskalna reforma za običan narod ne znači puno ali odakle kreći svi naši problemi, radno-pravno zakonodavstvo i sve te negativne pojave koje imaju rodno mjesto u fiskalnoj disciplini”, kazao je dodajući kako će fiskalna reforma uvelike pomoći smanjenje fiskalnog opterećenja.

Pojednostavljenje poreznog plaćanja, kako je kazao Novalić, jedan je od brojnih ciljeva koje nagovještava memorandum.

Na pitanje novinara o najavljenom uvođenju poreza na topli obrok, Novalić je dodao da nije riječ o novim porezima. Premijer FBiH također se osvrnuo i na mogućnost usvajanja amandmana na Zakon o radu FBiH koji je proslijeđen parlamentu.

Istaknuo je kako parlament i njegovi zastupnici imaju pravo opremati zakon te kako Vlada FBiH nije protiv toga, prenosi agencija Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close