Konferencija

U Sarajevu obilježena 70. godišnjica formiranja NATO-a

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula je da za nju mir, sigurnost i stabilnost nemaju alternativu, pa samim tim ni put BiH ka euroatlanskim integracijama.
Vijesti / Flash | 11. 04. 2019. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencijom ''Bosna i Hercegovina i regija, u svjetlu NATO suradnje i partnerstva'' u četvrtak je u Sarajevu obilježena 70. godišnjica formiranja NATO pakta.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Povjerenstva za NATO integracijski proces Josip Brkić izjavio je da je jedan od ciljeva konferencije kroz dijalog sudionika saznati o programima suradnje i partnerstva između NATO-a i zemalja regije.

''S nama danas su predstavnici vlada Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, dakle regije gdje politika otvorenih vrata NATO-a i dalje živi i pokazuje korektne i konkretne rezultate'', rekao je Brkić.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula je da za nju mir, sigurnost i stabilnost nemaju alternativu, pa samim tim ni put BiH ka euroatlanskim integracijama.

''Smatram da je Ministarstvo obrane BiH izvršilo 90 posto svojih obaveza i u ovom mandatu će i dalje raditi sve kako bi doprinijelo miru, stabilnosti, sigurnosti i izvršavanju svih zakonom predviđenih i preuzetih obaveza'', kazala je Pendeš.

Veleposlanik Mađarske u BiH Kristijan Poša naveo je da od ove godine veleposlanstvo njegove zemlje kontakt točka NATO-a za BiH te da im je prvobitni zadatak promocija NATO-a u BiH.

''Ne želimo samo jednosmjerno prenositi što NATO zahtijeva od BiH već želimo i prenijeti Bruxellesu što Bosna i Hercegovina ima kazati'', pojasnio je Poša.

Viši dužnosnik Ureda za javnu diplomaciju NATO-a za Rusiju i zapadni Balkan Robert Pszczel poručio je da BiH pred sobom ima puno posla te da je ključna riječ u tom poslu reforma.

Dodao je da u tom poslu BiH može računati na pomoć NATO stožera u Sarajevu, sjedišta saveza u Bruxellesu te na pojedinačne saveznike poput Veleposlanstva Mađarske.

Kopirati
Drag cursor here to close