Zaštita djece

U RS-u kazne do godinu dana zatvora zbog povrede privatnosti djeteta

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novim Kaznenim zakonikom Republike Srpske (RS), čije usvajanje se očekuje u prvom polugodištu, definirane su odredbe koje se odnose na zaštitu djece.

''Posebnu pozornost i važnost zahtijevalo je propisivanje kaznenih djela protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta'', izjavila je Feni Sanja Džombić, službenica za odnose s javnošću u Ministarstvu pravde RS-a.

U odnosu na važeći Kazneni zakon RS, novo kazneno djelo je i zadovoljenje spolnih strasti pred djetetom, a predviđena kazna zatvora je do tri godine.

Džombić ističe da je novim Kaznenim zakonikom RS-a, koji je u formu nacrta u veljači usvojen u Narodnoj skupštini, a trenutno je u javnoj raspravi, definirano i kazneno djelo navođenje djeteta na prostituciju.

U odnosu na vrijedeći Kazneni zakon RS, između ostalog, propisano je i novo kazneno djelo povreda privatnosti djeteta - ("Tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta ili protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta i time kod djeteta stvori stanje uznemirenosti ili ga izloži poruzi vršnjaka ili drugih osoba ili na neki drugi način ugrozi sigurnost djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine".)

Tim zakonikom stvaraju se i pretpostavke za uspostavljanje i vođenje evidencije osoba koje su pravosnažno osuđene za kaznena djela učinjena na štetu spolnog integriteta djeteta (“Registar pedofila”), a sadržaj i obim podataka, njihovo čuvanje i uslovi za davanje podataka bit će posebno propisani.

Propisane su i kazne za kaznena djela protiv braka i obitelji, a novo kazneno djelo je spolna ucjena, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kopirati
Drag cursor here to close