Domaćin Željko Komšić

U Predsjedništvu BiH svečanim prijemom obilježen Dan nezavisnosti

Vijesti / Flash | 28. 02. 2014. u 20:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 1. ožujka, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, večeras je u Predsjedništvu BiH u Sarajevu organiziran prijem, a domaćin prijema za predstavnike institucija vlasti, međunarodne zajednice, javnog i kulturnog života BiH bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na početku prijema uzvanicima je rečeno da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije u mogućnosti nazočiti svečanom prijemu zbog potrebe za intenzivnim postoperativnim tretmanom oka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je na početku obraćanja građanima BiH čestitao 1. ožujak, Dan nezavisnosti BiH, navodeći kako je to veliki dan u povijesti ove zemlje, značajan po mnogo čemu.

"Jedan od datuma koji se sigurno mogu smatrati prekretnicom u tisućljetnoj povijesti BiH", kazao je Komšić.

Vrijedi ga, dodao je on, obilježavati, vrijedi ga slaviti "bez obzira što to nije na teritoriji cijele BiH, s nadom da će jednog dana i to biti, da ćemo svi koji živimo u ovoj zemlji prihvatiti kao važan trenutak 1. ožujak '92., važan trenutak u povijesti i zemlje i svih naroda i građana BiH".

''S obzirom da se iduće godine navršava 20 godina od završetka rata u BiH želio bih izraziti nadu da BiH nakon svih ovih događaja kroz koje je prošla u svojoj burnoj povijesti kao nezavisna država će napokon ući u jednu fazu normalne i stabilne demokratske države'', kazao je Komšić.

Činjenica jeste, dodao je on, da BiH toliko vremena nakon referenduma o nezavisnosti, a pogotovo 14 godina, nakon završetka rata bori se sa svojim unutarnjim kontroverzama, "kontroverzama koje možemo promatrati i kao etničke kontroverze, kao kontroverze koje se tiču općih ljudskih prava nas kao pojedinaca, kao građana BiH".

''Sa kontroverzama tranzicije čiju smo jednu vrstu eskalacije imali priliku vidjeti prije dvadesetak dana'', kazao je Komšić.

Navodeći da je 2014. izborna godina, kazao je da se nada, bez obzira šta bude na izborima ove godine da će BiH dobiti vlast koja će shvatiti važnost trenutka u kojem se nalazimo.

''Jer sigurno, s ovog mjesta tako izgleda, da ulazimo u jednu novu fazu, jedno novo vrijeme BiH. Koliko će ono biti dobro, koliko će biti loše ovisit će o svima nama, a prije svega o ljudima koje je ovaj narod izabrao i odlučio da vode ovu zemlju'', kazao je Komšić.

Želim vam, dodao je, sve najbolje sa željom da BiH slavi još mnogo dana nezavisnosti.

''Imamo razloga biti ponosni na taj dan i imamo razloga obilježavati ga i slaviti'', kazao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close