Kud plovi ovaj brod?

U potrazi za normalnom Federacijom

Vijesti / Flash | 28. 01. 2013. u 11:37 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladu Federacije BiH treba raspustiti smatra 446 čitatelja portala Bljesak.info, koji su sudjelovali u anketi o raspuštanju entitetske vlade. Ostatak, njih 159, smatra kako vladu ne treba ''dirati''.

No, vlada je ipak osuđena na diranje. Stranke nove većine, koju čine dva HDZ-a, SDP BiH i Savez za bolju budućnost, žele iz redova federalne Vlade istisnuti ministre iz HSP-a BiH, SDA i Narodne stranke 'Radom za boljitak'.

Zastupnici iz ove četiri stranke u oba doma federalnog parlamenta prije dva tjedna podnijeli su inicijativu za izglasavanje nepovjerenja cijeloj vladi. Tako bi, nakon obaranja sadašnje vlade, bila otvorena mogućnost za formiranje nove koju bi nastavio ''voditi'' premijer Nermin Nikšić (SDP), a pozicije namijene ministrima hrvatske nacionalnosti zauzeli kadrovi HDZ BiH i HDZ 1990.

Ministri se pak grčevito drže, pa su na posljednjoj sjednici Vlade, presudnim glasom Desnice Radivojevića, s dnevnog reda skinuli točku o izglasavanju nepovjerenja.

Iako je inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi došla i iz oba doma Parlamenta FBiH, prema ustavu Federacije BiH o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja najprije se mora očitovati sama vlada i to u roku od trideset dana od podnošenja takvog zahtjeva. Taj rok istječe 8. veljače, a tek nakon toga uslijedila bi rasprava na parlamentu.

I sam federalni premijer rekao je kako upravlja neučinkovitom vladom te da je u biti ''odluka o smjeni vlade, praktično, već donesena''. Nikšić kaže kako se ponašanjem ministara, koji odbijaju prepustiti ministarska mjesta, ruše sva upostavljena demokratska pravila.

Nakon neuspjelog pokušaja, strankama 'četvorke' sada preostaje samo pokušati ishoditi smjenu cijele vlade. A četvorka je, na tajnovitom sastanku u Mostaru, zaključila kako bi ''priča o rekonstrukciji Vlade FBiH treba biti završena do sredine veljače". Ukoliko se to ne dogodi, dva HDZ-a najavila su da će odustati od pokušaja rekonstruiranja Vlade FBiH, a sredinom idućeg mjeseca 'četvorka' će opet zasjesti.

Inače, Federacija, neučinkovita i preskupa, trebala bi s proljećem krenuti i u detaljnije promjene. Za to se posebno zauzelo američko Veleposlanstvo u BiH, koje je oformilo tim stručnjaka da sabere prijedloge preustroja te ih predstavi na velikoj konferenciji u svibnju.

Tim stručnjaka, kojeg čine Krešimir Zubak, prvi predsjednik FBiH koji je sada odvjetnik, te sveučilišni profesori Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić i Kasim Trnka te građanski aktivist Vehid Šehić, već je održao prvi sastanak.

Nakon sastanka rečeno je kako pokretač radne skupine, američki veleposlanik Patrick Moon, daje potpunu slobodu članovima skupine. Član tima, Kasim Trnka, novinarima je rekao kako nema ograničenja u njihovu radu, no istaknuo je da bi za SAD bili neprihvatljivi prijedlozi koji bi vodili daljim podjelama unutar BiH. Među tim prijedlozima, Trnka ističe kako je Sjedinjenim Američkim Državama, pogotovo neprihvatljiv prijedlog o osnivanju trećeg entiteta.

Cilj skupine je, kaže Trnka, doći do prijedloga za neki "normalniji sustav" od onoga kakav je danas.

Rad stručne skupine obuhvaćat će i konzultacije s različitim vladinim i nevladinim tijelima, a radit će nekoliko dana svakog tjedna kako bi sve preporuke o preustroju Federacije BiH imali na stolu do kraja travnja. Za svibanj je pak predviđena rasprava na posebnoj konferenciji.

Nakon toga, predviđena je realizacija ustavnih promjena u ovom entitetu do travnja 2014. godine kako bi se i opći izbori planirani za listopad te godine mogli održati uz novi ustroj i po novim pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close