Sve veći razmjeri

U Portugalu 250 šumskih požara, na terenu više od 4.000 vatrogasaca

Vijesti / Flash | 14. 08. 2017. u 06:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugala, koja je zatražila i pomoć od Europske unije u svladavanju vatrene stihije koja prijeti prošitenjem, s obzirom na najavljene visoke temperature sljedećih dana.

Glasnogovornica Agencije za civilnu zašitu Patrisija Gaspar izjavila je da je u subotu u Portugalu izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu.

Time je oboren "rekord" od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak.

Gaspar je istaknula da vremenske prilike ne idu na ruku vatrogascima koji pokušavaju lokalizirati požare.

''Znamo da ljudski faktor stoji iz više od 90 posto požara, bilo da je u pitanju namjerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je kazneno djelo'', kazala je ona, prenosi agencija AP.

Izuzetno suho i toplo vrijeme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih tjedana s pristizanjem novog vala vrućine, navodi agencija Reuters.

Ministrica unutarnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke temperature i jaki vjetrovi sljedećih dana mogli povećati broj požara.

Po njenim riječima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru europskog mehanizma za suradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Coimbra proglasila je izvanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje općine u toj regiji.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorjelo je ovog leta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close