Pljačka blindo vozila

U ponedjeljak presuda specijalcima za oružanu pljačku

Vijesti / Flash | 26. 05. 2017. u 15:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saslušanjem pokajnika, svjedoka, vještaka i materijalnim dokazima u potpunosti je dokazana krivica svih optuženih za organizirani kriminal i pljačku 617.000 maraka izvršene 2015. godine na autocesti Banja Luka – Gradiška, rekla je u završnoj riječi tužiteljica Živana Bajić.

Bajićeva je istaknula da je posao tužiteljstva olakšan iskazima Željka Inđića i Gorana Janjuza, svjedoka pokajnika, suučesnika i radnih kolega optuženih specijalaca Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“Vladan Malić bio je organizator kriminalne grupe, dok su optuženi Goran Paraš, Aleksandar Popović i Oleg Banda bili članovi kriminalne grupe s jasno podijeljenim ulogama”, izjavila je Bajićeva.

Zahvaljujući iskazu pokajnika Inđića i materijalnim dokazima, utvrđeno je da je detaljan plan pljačke nacrtao i organizirao Malić, koji je jasno precizirao ulogu ostalih suučesnika u pljački novca “UniCredit” banke izvršene u rujnu 2015. godine na autocesti Banja Luka – Gradiška, rekla je tužilac.

Zahvaljujući iskazu Inđića, utvrđeno je da je Banda vozio “Audi A6” kojim je izvršena pljačka, a Malić je bio na mjestu suvozača. Iza Bande sjedio je Popović, u sredini Paraš, a na desnoj strani Inđić, kazala je Bajićeva.

''Tijekom pljačke optuženi su čekali poruku Danijela Kuzmića, radnika ‘Sektor security’ koji je također priznao krivicu, da je konvoj s novcem krenuo prema Gradiški. Nakon dobivene poruke optuženi odlaze na nadvožnjak i čekaju. Malić je znao da će novac biti u drugoj blindi, a kada su se pojavili, auto koji je vozio Banda se uključuje na autoput i ubrzo zaustavljaju vozila ‘Sektor security’”, objasnila je Bajićeva.

Poruka koju je Kuzmić poslao je glasila: “Ljubavi, krenula sam”, rekla je tužiteljica.

Bajićeva je rekla da su optuženi narušili ugled MUP-a RS, jer stečeno znanje u specijalnoj postrojbi policije nisu koristili da zaštite građane već za oružanu pljačku.

Jadranka Ivanović, odvjetnica optuženih, istaknula je da je kompletna optužnica suprotna zakonu jer nema organiziranog kriminala ako je izvršeno jedno kazneno djelo.

Ona je kazala da banjalučki sud uopće nije bio nadležan suditi u ovom slučaju već Sud BiH, obzirom da je opljačkani novac prebačen u drugu državu. Ona je zatražila od Suda da odbaci optužnicu.

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak, 29. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close