Koalicija 'Pod lupom'

U pet općina drastično prekršen Izborni zakon BiH

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 12:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Koalicije ''Pod lupom'', koja vrši monitoring predizbornog razdoblja u Bosni i Hercegovini, tvrde da su došli do saznanja da se u pet općina u BiH "trguje mjestima u biračkim odborima“, i to u Rogatici, Srpcu, na Sokocu, Han Pijesku i Istočnom Novom Sarajevu.

''Konkretno, u općinama Sokolac i Istočno Novo Sarajevo je primijećeno da su pojedine stranke registrirale u Federaciji BiH, koje očigledno nemaju interes da imaju članove biračkih odbora u pojedinim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, predložile imena ljudi iz lokalne zajednice na mjesta u biračkim odborima, a koji su aktivisti stranaka registriranih na području Republike Srpske'', navode iz ove nevladine organizacije.

Trgovina članstvom

U preostalim općinama, dodaju, postoje saznanja o izravnoj trgovini članstvom u biračkim odborima između dva ili više političkih subjekata.

''Koalicija skreće pažnju na problem trgovine mjestima u biračkim odborima još od prošlih općih izbora 2014. godine, te je ove godine u travnju u parlamentarnu proceduru uputila amandman na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim je predlagala javnu objavu imena svih članova svih biračkih odbora kako bi se spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima. Amandman nije dobio podršku zastupnika i izaslanika Parlamentarne skupštine BiH i očito je da ovakva praksa odgovara većini parlamentarnih političkih subjekata'', izjavila je regionalna koordinatorica Koalicije Bojana Trninić.

Izborni zakon BiH izričito zabranjuje ovakvu praksu kroz odredbu da jedan politički subjekt ne može imati više od jednog predstavnika u biračkom odboru.

Zloupotrebe javnih prostorija

''Trgovina mjestima u biračkim odborima predstavlja drastično kršenje Izbornog zakona i otvara prostor za manipulaciju glasovima birača na biračkim mjestima'', ukazuju iz Koalicije "Pod lupom“ uz poziv Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) i istražnim organima da pokrenu postupke provjere ovih informacija i sankcioniraju počinitelje.

Promatrači Koalicije su u općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža izvijestili o slučajevima zloupotrebe javnih prostorija u svrhe aktivnosti političkih subjekata.

U skladu s Izbornim zakonom BiH, političkim subjektima nije dozvoljena promocija unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim putovima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Koalicija "Pod lupom“ poziva SIP da kazni počinitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close