Nova istraga protiv Todorića

U off shore tvrtku u švicarskoj prebačeno 1,25 milijuna eura

Nova istraga, pojašnjavaju, vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine. Konkretno, riječ je o tzv. sale-leaseback ugovorima između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno odvjetništvo pokrenulo je početkom godine još jednu, treću, istragu u slučaju Agrokor, kojom su prema neslužbenim informacijama, obuhvaćeni osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, prijašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev, objavio je u ponedjeljak Jutarnji list, a prenijela Hina.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju, kojim su oštetili Agrokor, a sebi pribavili ilegalnu imovinsku korist u iznosu od 1,250.000 eura.

Curenje novca prilikom realizacije sale-leaseback ugovora

"Zanimljivo je da tužiteljstvo o novoj istrazi protiv Todorića nije, kako to uobičajeno čini, izdalo priopćenje za javnost. Mogući razlog za to, govore naši izvori, leži u činjenici da je za vođenje svakog novog postupka protiv Todorića nakon njegova izručenja iz Velike Britanije potrebna suglasnost tamošnjih vlasti. A ishođenje suglasnosti od Londona za novi postupak navodno je još u tijeku", piše Jutarnji list.

Nova istraga, pojašnjavaju, vezana je uz poslovna događanja u Agrokoru 2013. godine. Konkretno, riječ je o tzv. sale-leaseback ugovorima između Agrokora i američkog nekretninskog fonda W. P. Carey s kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa te povratnog najma prostora.

"Ukratko, Agrokor je W. P. Careyju prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobivao iznose od više desetaka milijuna eura svježeg kapitala dok je istodobno s tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina. Smatra se da je Agrokor na taj način zapravo zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, a ujedno je mogao iskazivati manju zaduženost u financijskim izvješćima. No, tužiteljstvo ne inkriminira "sale-leaseback" ugovore kao takve, nego "curenje" dijela sredstava prilikom njihove realizacije", navodi dnevnik.

Sporna isplata

Krajem 2013. godine, u petoj takvoj transakciji, Agrokor je W. P. Careyju prodao i odmah uzeo u najam više maloprodajnih trgovina za iznos od oko 67 milijuna eura. Tom je prilikom Agrokorjednoj tvrtki u Švicarskoj isplatio pozamašan iznos, 1,25 milijuna eura, za usluge posredovanja i savjetovanja u spomenutom poslu.

Provjeravajući ove transakcije, istražitelji su utvrdili da je plaćanje švicarskoj tvrtki u prosincu 2013. naložio Ivica Todorić. Uz navodno sudjelovanje Piruške Canjuge, Todorićev nalog operativno je proveo Ante Huljev, piše Jutarnji. Daljnjim provjerama, dodaju, ispostavilo se da je novac zapravo isplaćen na račun off-shore tvrtke u Švicarskoj, jedne od onih koje osnivaju tamošnji, za to specijalizirani odvjetnici kako bi stvarni vlasnik ostao nepoznat.

Usto, nisu pronadeni nikakvi "tragovi" poslovne aktivnosti te tvrtke, poput dokumentacije, specifikacije pruženih usluga ili slično, vezane uz navodno savjetovanje Agrokora. Istražitelji su zaključili da stvarne savjetničke usluge uopće nisu pružene, nego je riječ o fiktivnom pokriću za izvlačenje novca iz Agrokora. Tome u prilog govore i podaci pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći iz Švicarske, objavio je Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close