Reichsbuerger

U Njemačkoj racije protiv 'Građana Reicha'

Vijesti / Flash | 25. 01. 2017. u 11:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je u srijedu rano ujutro izvršila pretrese u više njemačkih gradova, a cilj akcije su tzv. "Građani Reicha", pripadnici radikalno desne grupe koja je navodno pripremala napade na policiju, izbjeglice i pripadnike jevrejske zajednice, piše Fena.

U centru zanimanja državnog odvjetništva, kako javlja njemačka novinska agencija dpa, je jedan pripadnik "Građana Reicha" protiv kojeg je podignuta tužba za formiranje terorističke grupe i ilegalnu nabavu oružja i streljiva.

Istraga se trenutno vodi protiv sedmoro osoba koje su navodno planirale napade na policiju, izbjeglice i građane jevrejskog porijekla, pri čemu još uvijek nema indicija o konkretnim ciljevima napada.

Današnja akcija u nekoliko saveznih pokrajina za cilj ima prikupljanje dokaza u vezi s osnivanjem terorističke organizacije i planiranjem napada. Prilikom pretresa je zaplijenjeno i vatreno oružje.

Tzv. "Građani Reicha" ("Reichsbuerger") je radikalno desna grupa koja ne priznaje SR Njemačku, nego tzv. Njemačko carstvo u granicama prije Prvog svjetskog rata. Pripadnici tog pokreta također niječu postojanje Holokausta i ne priznaju državne institucije zbog čega često dolaze u sukob s vlastima zbog npr. nepriznavanja osobnih dokumenata ili neplaćanja poreza.

Donedavno se "Građane Reicha", između ostalog i zbog povezanosti s grupacijama koje štuju germanske i tzv. prirodne kultove, smatralo relativno bezopasnim ezotericima.

Vlasti su se počele pojačano zanimati za tu grupu nakon što je u oktobru jedan pripadnik "Građana Reicha" u Nuernbergu ustrijelio policajca koji ga je pokušao privesti zbog neodazivanja na sudska ročišta.

Inače, Građani Reicha smatraju da je Njemačka još uvijek područje koje su zaposjele savezničke velesile, odnosno ''administrativna konstrukcija''. Za njih su još uvijek na snazi granice Njemačkog Reicha iz 1937. Radi se o takozvanim 'Građanima Reicha' ("Reichsbürger"), koji su 'zasuli' njemačke vlasti tužbama – i koji se ne libe čak ni uporabe nasilja.

Radi se o malim skupinama ili pojedinačnim građanima – uglavnom u Brandenburgu, Mecklenburg-Vorpommernu i Bavarskoj. Saveznu Republiku oni ne priznaju kao pravnu nasljednicu Reicha, a niti priznaju državne institucije. Odbijaju plaćati porez, utemeljuju vlastita mala 'državna područja', koje nazivaju 'Drugim Njemačkim Reichom', „Slobodnom državnom Pruskom" ili „Kneževinom Germanijom" ("Zweites Deutsches Reich", "Freistaat Preußen", "Fürstentum Germania").

Pristaše tih skupina tiskaju čak i putovnice i vozačke dozvole za svoja navodna državna područja. Proizvode se i majice i zastave, kao reklamna sredstva. 'Građani Reicha' ignoriraju pritom činjenicu da se to događa ilegalno i da nijedna njemačka državna ustanova to ne priznaje. Na svojim web-stranicama najavljuju kako se nastaviti „borbu protiv Savezne Republike".

Kopirati
Drag cursor here to close