vraćaju izbjeglice

U Njemačkoj pooštren zakon o azilu

Vijesti / Flash | 24. 11. 2015. u 18:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon stupanja na snagu novog zakona o azilu u Njemačkoj, odbijeni tražitelji azila će brže i bez izuzetka biti vraćeni u zemlju porijekla, a tražitelji azila iz Srbije, u principu, nemaju izglede da im bude odobren azil u Njemačkoj, navode danas u Veleposlanstvu te zemlje u Beogradu, javlja Tanjug.

Tijekom prethodnih tjedana došlo je u više navrata do vraćanja državljana Srbije, djelomično i uz pomoć specijalnih čarter letova, ukazuju u Veleposlanstvu Njemačke.

Novi zakon, kako objašnjavaju, jasno pravi razliku između onih koji traže utočište i onih koji nemaju pravo boravka.

Svi koji nemaju pravo na azil u Njemačkoj morat će je napustiti u najkraćem roku, dok će onima kojima je zaista potrebna zaštita pomoć biti pružana davanjem najosnovnijih sredstava.
To znači da tražitelji azila iz Srbije u principu nemaju izglede da im bude odobren azil u Njemačkoj.

Pored toga, u Njemačkoj je znatno pooštren postupak rješavanja zahtjeva za azil za državljane Srbije i druge podnositelje zahtjeva iz zemalja sigurnog porekla, navode u Veleposlanstvu.

Kako objašnjavaju, u Njemačkoj je znatno ubrzan postupak rješavanja zahtjeva za azil, jer je u nadležnim organima povećan broj zaposlenih.

Financijski se, kako ukazuju, ne isplati podnijeti zahtjev za azil u Njemačkoj jer tražitelji azila umjesto novčanih sredstava većinom dobivaju materijalnu pomoć za pokrivanje najosnovnijih životnih potreba.

Ukoliko državljanin Srbije podnese zahtjev za azil u Njemačkoj, bit će smješten u posebnom prihvatnom centru, navode u Veleposlanstvu dodajući da osobama iz sigurnih zemalja podrijetla, kao što je Srbija, u Njemačkoj nije dozvoljeno da rade.

Također, odbijenim tražiteljima azila se u putovnicu upisuje zabrana ponovnog ulaska za cjelokupni Schengenski prostor i godinu dana im nije dopušten ulazak na teritoriju SR Njemačke.

Njemačka će i nadalje pružati zaštitu ljudima koji bježe od rata, progona i terora, napominju u Veleposlanstvu Njemačke, ukazujući da tražitelji azila iz sigurnih zemalja podrijetla, kao što je Srbija, ne spadaju u tu skupinu te da će biti u najkraćem roku vraćeni u Srbiju.

Njihovo vraćanje se vrši sukladno odredbama sporazuma o readmisiji u suradnji s nadležnim tijelima Republike Srbije, pojašnjavaju u Veleposlanstvu Njemačke.

Kopirati
Drag cursor here to close