"Odlazi, Donald Trump"

U New Yorku i Arizoni održani masovni prosvjedi protiv Donalda Trumpa

Vijesti / Flash | 20. 03. 2016. u 10:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jeku predizborne utrke za predsjedničke kandidate uoči studentskih predsjedničkih izbora u SAD-u sinoć su na njujorškom Manhattanu i u Phoenixu u Arizoni održani masovni prosvjedi protiv Donalda Trumpa, republikanskog pretendenta za kandidaturu.

Trump je tijekom dosadašnje kampanje izazvao veliku pažnju javnosti u SAD-u i šire svojom antimigrantskom, antimuslimanskom i radikalnom retorikom. Trenutno je u prednosti u odnosu na protukandidate u Republikanskoj stranci, a protivnici njegove politike masovnim prosvjedima širom SAD-a pokušavaju da ga zaustave na putu ka nominaciji za predsjedničkog kandidata.

Blizu tisuću demonstranata sinoć se okupilo na Trumpovoj plaži u blizini Central Parka u Manhattanu. "Odlazi, Donald Trump", "Trump je rasista i islamofob koji diskriminira žene" samo su neke od poruka koje su poslali demonstranti.

Demonstrantica Julieta Salgado je za AA istakla kako je podrška migrantima u SAD-u osnovni povod za održavanje prosvjeda protiv Donalda Trumpa, te poručila da u SAD-u nema mjesta za Trumpovu radikalnu retoriku i govor mržnje.

I demonstrant David Gonzalez tvrdi da je Trump svojim nastupima jasno pokazao kako mrzi crnce, žene, migrante, muslimane i sve neistomišljenike, te dodaje da bi bilo pogubno da se nastavi njegov uspon u političkom životu SAD-a.

Slični prosvjedi organizirani su i u gradu Phoenixu u saveznoj državi Arizoni u kojoj će se unutarrepublikanski izbori za predsjedničkog kandidata održati predstojećeg utorka.

Više od 100 demonstranata je blokiralo promet u kvartu Fountain Hills i uzvikivalo slogane protiv politike Donalda Trumpa. Poručili su da je njegova retorika suprotna američkim vrijednostima demokracije i solidarnosti, te pozvali medije da Trumpu ne daju prostor za oglašavanje.

Prosvjedi su protekli uz pojačane mjere sigurnosti, a policija u New Yorku je privela dva demonstranta koji nisu poštovali mjere predviđene za održavanje mirnih prosvjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close