Godišnjica

U nedjelju 24 godine od zločina u Ahmićima i Trusini

Vijesti / Flash | 14. 04. 2017. u 13:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju se obilježava 24. godišnjica od počinjenja zločina u selima Ahmići (Općina Vitez) kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) ubili 116 civila, kao i u Trusini (općina Konjic) kada su pripadnici Armije BiH ubili 15 civila i šest vojnika koji su se prethodno predali.

Obilježavanje 24. godišnjice od zločina bit će obilježeno u Ahmićima, kao i u Starom Vitezu, kada će se odati počast za 116 ubijenih civila, od kojih je ukupno pronađeno 86, a za ostalima se još traga.

Napad na Ahmiće se dogodio 16. travnja 1993. godine, a među ubijenim civilima su stariji ljudi, žene i djeca. Najmlađa žrtva je imala tri mjeseca a najstarija 82 godine. U Sudu BiH za zločin u Ahmićima je osuđen Paško Ljubičić na deset godina zatvora, navodi BIRN.

Istovremeno, u nedjelju je u Trusini planirano obilježavanje 24. godišnjice stradanja Hrvata u ovom selu konjičke općine. Pripadnici Armije BiH su 16. travnja 1993. u ovom mjestu su ubili 15 civila i sedam pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali. Ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Prema prvostupanjskoj presudi iz rujna 2015. godine, a koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH u siječnju ove godine, Bojadžić je kao zamjenik zapovjednika odreda 'Zulfikar' ABiH rukovodio napadom na Trusinu 16. travnja 1993. Prema presudi, napadom je rukovodio sa obližnjeg brda naredivši da nitko u Trusini ne smije ostati živ.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda 'Zulfikar', osuđen je zbog učešća u strijeljanju šest pripadnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje, te sudjelovao u ubojstvima.

Za zločin u Trusini optužen je Zulfikar Ališpago, ali zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje je bilo prekinuto.

Kopirati
Drag cursor here to close