Službena potvrda

U napadu u Manchesteru nije bilo bh. građana

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 10:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sinoćnjem napadu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru nije bilo stranaca, pa tako ni bh. državljana, potvrdio je Feni načelnika Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Kako prenose britanski mediji, u eksploziji koja se dogodila sinoć oko 23.30 na koncertu pjevačice Ariane Grande u "Manchester areni", poginule su 22 osobe, a 59 ih je povrijeđeno. Među poginulima ima i djece.

Brzojavi iz BiH

Šef manchesterske policije Jan Hopkins izjavio je da je policija uvjerena da je napadač koji je aktivirao bombu poginuo u eksploziji, kao i da je on sam izveo napad te da će istraga utvrditi da li je bio dio neke terorističke mreže.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je brzojav sućuti premijerki Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresi May, povodom terorističkog napada nakon koncerta u Manchesteru.

''Zgrožen sam ovim bezumnim terorističkim napadom u kojem su stradali nedužni građani. Danas, više nego ikada, trebamo udružiti snage i izboriti se sa zlom terora koji potresa svijet. Uvjeravam Vas da su građani BiH u mislima s vama i molim Vas da prenesete naše suosjećanje porodicama ubijenih, a želje za brz opravak ranjenima - stoji u telegramu saučešća Zvizdića, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram sućuti premijerki Velike Britanije.

''Velika Britanija se ponovo našla na meti terorizma koji na najsuroviji način odnosi živote nevinih ljudi i predstavlja najveću prijetnju miru u svijetu. Izražavajući solidarnost s građanima Velike Britanije, Republika Srpska najoštrije osuđuje ovaj teroristički akt i u potpunosti daje podršku globalnoj borbi protiv terorizma'', navedeno je u pismu entitetskog predsjednika.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je sućut ambasadoru Edwardu Fergusonu povodom terorističkog napada, izrazivši nadu i uvjerenje da će Velika Britanija imati snage da se suoči s ovakvom vrstom izazova i da će počinitelji ovog brutalnog čina biti otkriveni.

Može se dogoditi i nama

Na današnjem sastanku u Banja Luci s ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini konstatirano je da je terorizam globalna sigurnosna prijetnja, koja ozbiljno ugrožava demokratske principe i živote nedužnih građana, i protiv koje je potrebno djelovati zajednički i odlučno.

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara je izrazio sućut narodu Velike Britanije i veleposlaniku Fergusonu.

''Kada se u zemljama kao što je Velika Britanija dese ovakve stvari, a imaju bolje obučene agencije, teško je reći da se to ne može desiti u BiH'', kazao je Čampara gostujući na televiziji N1.

Kaže kako se radi na prevenciji ovakvih situacija u Bosni i Hercegovini, i da se to ne smije "stavljati pod tepih".

''Nisam ni za to da ganjamo vještice i da se to koristi u političke svrhe. Agencije moraju raditi na tome, ali tko ima iluziju da policija može sama rješavati radikalne oblike, to mora raditi šira zajednica. Obitelj, škola, agencije u suradnji... '', kazao je Čampara za N1.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je brzojav sućuti britanskoj premijerki, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

''Duboko smo potreseni viješću o monstruoznom terorističkom napadu na koncertu kojem su prisustvovali mladi ljudi. Terorizam i ekstremizam su globalna prijetnja po sigurnost i ne poznaju granice, zbog čega je protiv ove pošasti suvremenog doba neophodna odlučna i zajednička borba. U ovom tužnom trenutku za Vašu zemlju i narod, iskreno suosjećamo s Vašom i patnjom obitelji nastradalih. Primite izraze najdubl?eg saučešća'', navodi se u brzojavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close