Filozofski fakultet

U Mostaru prezentiran pregled svih diskriminatorskih odredbi u okviru važećeg teksta Ustava HNŽ-a

Vijesti / Flash | 30. 06. 2015. u 20:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol "Ustav Hercegovačko-neretvanske županije: Dijalog o reformi županijskih ustava i uklanjanju diskriminacije" upriličen je danas u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Organizator okruglog stola je koalicija civilnog društva "Jednakost", u suradnji s veleposlanstvom Nizozemske u Bosni i Hercegovini, a skup je dio šireg projekta koji za cilj ima rješavanje pitanja ustavne diskriminacije u BiH.

Po riječima jednog od uvodničara okruglog stola Damira Dejanovića, suština ovog projekta i generalno svih okruglih stolova koji će biti održani na ovu temu jeste da se izmjenama županijskih ustava ukine etnička diskriminacija nad pripadnicima nekonstitutivnih naroda koja je prisutna najviše u dijelu da pripadnici tih naroda ne mogu biti birani na određene funkcije u županijskoj vladi.

"Još od 2009. godine i presude Sejdić-Finci političari u BiH pokušavaju dogovoriti na koji način implementirati tu presudu. Skoro cijeli mandat je potrošen ne bi li se to dogovorilo i na kraju nismo imali ništa od toga. Odlučili smo da na primjeru županija pokažemo da se ove izmjene vrlo jednostavno mogu napraviti, dakle jako je bitno da građani BiH imaju ustavom zagarantirana jednaka prava", kazao je Dejanović u izjavi za Fenu.

On je istaknuo kako je Kanton Sarajevo ukinuo ustavnu diskriminaciju prije dvije godine i da do sada u principu nije bilo nikakvih problema zato što se to uradilo, dodavši kako se nada da će se ovim projektom to uraditi u svih deset županija u FBiH.

"Tijekom priprema za ove okrugle stolove izradili smo amandmane na ustav svih županija u FBiH koji su otprilike napravljeni po uzoru na amandmane koji su već usvojeni u Kantonu Sarajevo, tako da smo danas prezentirali te amandmane.

Nadamo se da ćemo na ovim okruglim stolovima dobiti neki input od građana i građanki županija u kojima žive da bismo možda mogli zagovarati i neke stvari koje smo u svojim analizama previdjeli", naglasio je Dejanović.

Uvodničari su bili Tijana Cvjetićanin (UG Zašto ne), Nedim Jahić (Koalicija Jednakost) i Damir Dajanović (Koalicija Jednakost), a raspravom je moderirao Saša Kulukčija.

Koalicija organizacija civilnog društva ''Jednakost'', u suradnji s Veleposlanstvom Nizozemske u Bosni i Hercegovinu u 2015. i 2016. provodi projekt koji ima za cilj rješavanje pitanja ustavne diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Imajući to u vidu, organizirat će se široki krug javnih rasprava i okruglih stolova, s naglaskom na pitanje županijskih ustava u entitetu Federacija BiH, kao prvom fazom u aktivnostima.

Okrugli stol u Mostaru bio je otvoren za sudjelovanje svih zainteresiranih predstavnika institucija, organizacija, kao i pojedinaca, a u sklopu njega prezentiran je pregled svih diskriminatorskih odredbi u okviru važećeg teksta Ustava Hercegovačko-neretvanjskog kantona/županije, s ciljem pokretanja zajedničkih inicijativa na pripremi prijedloga i amandmana za izmjenu istog.

Kopirati
Drag cursor here to close