Strateški dokument

U Mostaru predstavljena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027.

Strategija je integrisani, multisektorski strateški dokument Federacije Bosne i Hercegovine koji definira javne politike i usmjerava razvoj na teritoriji FBiH.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade Federacije BiH u ponedjeljak 9. ožujka u Mostaru je predstavljena Strategija razvoja Federacije BiH 2021.-2027., koju po odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine vodi Federalni zavod za programiranje razvoja. 

Strategija je integrirani, multisektorski strateški dokument Federacije Bosne i Hercegovine koji definira javne politike i usmjerava razvoj na teritoriju FBiH. To je podloga za usklađivanje i izradu sektorskih strategija, strategija razvoja županija i jedinica lokalne samouprave, te osnovna platforma socioekonomskog razvoja FBiH. 

  / U Mostaru predstavljena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027.

Zavod je glavni koordinator procesa izrade Strategije razvoja Federacije. Kroz radne grupe u procesu konzultacija sudjelovalo je 476 sudionika iz nacionalnih institucija, županija, jedinica lokalne samouprave, poslovne zajednice, nevladinog sektora, akademske zajednice, te ostalih socio-ekonomskih aktera i zainteresiranih strana. 

U izradi Strategije sudjelovali su predstavnici Zavoda, direktor Ureda premijera Vlade FBiH i eksterni eksperti za pojedine oblasti i podoblasti. 

  / U Mostaru predstavljena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027.

 “Uspostavljene su četiri tematske grupe: ekonomski razvoj, društveni razvoj, održivi infrastrukturni i prostorni razvoj, te dobra i inkluzivna uprava sa podgrupama. Smjernice za izradu ovog dokumenta dobili smo na temelju analize dostupnih strateških dokumenata sa nacionalnog i entitetskog nivoa, županija, planskih dokumenata u okviru EU IPA, preporuke EU, Agenda UN o ciljevima održivog razvoja 2030. i drugih relevantnih podataka.“ kazala je prof.dr.sc. Mirjana Milićević eksterni ekspert za izradu podoblasti ruralnog razvoja, turizma i upravljanja prirodnim resursima i okoliša.

“Ovaj dokument nastaje u važnom period kada je u BiH započet proces implementacije ciljeva održivog razvoja iz Agende UN 2030. i izrada Strategije pametne specijalizacije. Imamo usuglašenu Reformska agenda 2 kao nastavak socioekonomskih reformi i završen Upitnik Europske komisije. 

  / U Mostaru predstavljena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027.

Definirali smo viziju razvoja Federacije BiH kroz pet ključnih strateških ciljeva koji će se implementirati putem definiranih mjera u šestogodišnjem periodu. Glavni strateški ciljevi su ubrzan ekonomski razvoj, inkluzivan i prosperitetan društveni razvoj gdje obrazovanje i zdravlje imaju ključnu ulogu u razvoju ljudskog kapitala, potom održiv okolišni razvoj gdje je Posebna pažnja posvećena zaustavljanju negativnih trendova u okolišu, efikasan razvoj infrastrukture koji kroz razvoj ekonomije i društva zahtijeva izgradnju i održavanje transportne, telekomunikacijske, energetske i komunalne infrastructure te efikasne, transparentne i odgovorne javne institucije utemeljene na vladavini prava i primjerene potrebama zemlje višeg srednjeg dohotka i u funkciji građana, firmi i drugih aktera društvene zajednice.” dodala je prof.dr.sc Milićević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close