Separatizam, ekstremizam

U Kini započela velika vojna vježba usmjerena protiv ''tri zla''

Vijesti / Flash | 25. 08. 2014. u 07:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kini je u nedjelju započela najveća vojna vježba u regiji, u kojoj sudjeluju članice Šangajske organizacije za suradnju (SCO). Vježba je usmjerena prema borbi protiv "tri zla" - terorizma, separatizma i ekstremizma.

U kineskoj provinciji Unutrašnja Mongolija započela je međunarodna vojna vježba pod nazivom "Misija za mir 2014", koja će trajati pet dana i u kojoj sudjeluju Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Rusija.

- Vježba je usmjerena borbi protiv "tri zla" - terorizma, separatizma i ekstremizma, istaknuo je Wang Ning, glavni zapovjednik vježbe te zapovjednik generalskog zbora kineske vojske, prenosi CCTV.

Cilj vježbe je podići sposobnost vojski svih sudionica u borbi protiv terorizma, a u njoj sudjeluje 7.000 vojnika navedenih zemalja. Tu su dijelovi kopnenih i zračnih snaga, specijalne postrojbe, padobranci te snage za elektronsko ometanje, izviđanje, kartiranje i pozicioniranje.

U scenariju vježbe borba je usmjerena protiv separatističke organizacije kojoj podršku daje međunarodna teroristička organizacija, koja smišlja terorističke napade i puč kojim bi se podijelila vlast u državi. Zadaća SCO-a jest vojnom akcijom spriječiti takav scenarij eliminiranjem prijetnje.

SCO je osnovan 2001. godine u Šangaju, a članice su mu ranije spomenute zemlje. Kao posmatrači tu su Afganistan, Indija, Pakistan, Iran i Mongolija, dok su Bjelorusija, Turska i Šri Lanka partneri za dijalog, prenosi Dnevnik.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close