Istraga je u tijeku

U kamionu pronađena dva državljanina Afganistana, ne zna se kuda su ušli u BiH

Vijesti / Flash | 25. 02. 2017. u 17:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su prijavili SIPA-i da su u kamionu koji je zaustavljen pronađena dva državljanina Afganistana. Oni su nakon razgovora sa pripadnicima SIPA-e smješteni u azilantski centar, prenose Nezavisne novine.

"Istraga je u tijeku, a nakon njenog završetka bit će poznato je li u pitanju krijumčarenje ljudi, te zbog čega su i na koji način strani državljani došli u BiH", kazali su za Klix.ba iz SIPA-e.

Vozač kamiona koji je prevozio Afganistance je državljanin Moldavije. Također, nije poznato ni gdje je kamion sa stranim državljanima prešao granicu BiH.

Osim toga, iz Granične policije BiH priopćeno je da su u jutarnjim satima u subotu u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Rača otkrivene dvije grupe ilegalnih migranata.

"Dvadeset osoba afro-azijskog porijekla predano je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli proces readmisije osoba propisane Sporazumom o readmisiji s Republikom Srbijom", priopćeno je iz Granične policije.

U veljači ove godine zabilježeno je devet slučajeva ilegalnog prelaska državne granice prilikom čega je otkriveno 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

"Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktualna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH. Posljednji evidentirani slučajevi u veljači 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close