Čordaš

U jednoj godini više smo pomogli u povratku Hrvata nego drugi u četiri

Vijesti / Flash | 06. 02. 2017. u 10:30 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš (HDZ BiH) izjavio je kako je samo u jednoj godini njegovo ministarstvo izdvojilo više novca za Hrvate nego što je bilo izdvojeno za vrijeme cjelokupnog mandat njegovog prethodnik.

''Na ovoj sam poziciji šest godina. Prije toga ministar je bio Bošnjak i proračun ovog ministarstva je bio dvostruko veći nego što je danas. Samo u jednoj godini izdvojili smo više novca za Hrvate nego u sve četiri godine s dvostruko većim proračunom kada je ministar bio Bošnjak. Pomoć Hrvatima je do 2010. bila od 3 do 7 posto, a sada je čak u nekim segmentima i 50 posto'', naveo je Čordaš u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista za BiH.

''Proračun ovoga ministarstva je oko 10 milijuna KM i konačno Hrvati ravnopravno sudjeluju u njegovoj raspodjeli'', dodao je Čordaš.

Na upit kako osigurati tzv. održivi povratak u RS, ministar za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske, istaknuo je kako je najveći problem vezan za zapošljavanje.

''Manji je problem danas obnoviti kuću, a puno veći je dobiti posao kako biste imali od čega živjeti. S druge strane, u RS se vraća starija populacija, ljudi koji su već u mirovini. No, ipak jedan dio naših povratnika ima obnovljena imanja i bavi se poljoprivredom'', kazao je Čordaš.

Odgovarajući na upit jesu li Hrvati Republike Srpske zaboravljeni, jesu li im Hrvati iz Hercegovine najveći problem, Čordaš je kazao kako se Hrvati iz RS-a moraju sami izboriti za svoj bolji položaj te da im nitko neće ništa dati.

''Neće ni Hrvatima u Hercegovini nitko ništa dati. Posljednjih pet ili šest godina prošlo je vrijeme grantova. Pa i donatorski program, rani krediti i zajednička sredstva bit će iscrpljeni u sljedeće dvije godine. Odavno je nastupila era pisanja projekata i često se ponavlja da tko ima projekte, može aplicirati za neka sredstva. Tko ih nema, ne može se žaliti da je zakinut jer nije ništa radio. Sada svi moramo, ne samo u RS-u, nego i ovdje, učiti pisati projekte. Tko ih ne bude imao, nema se čemu nadati'', smatra Čordaš.

Komentirajući posljednje zasjedanje HNS-a BiH, Čordaš je kazao kako su zaključci za Hrvate u RS-u prihvatljivi.

''Zaključci HNS-a su za nas prihvatljivi, posebno kada bi bili operativni, kada bismo ih konačno osjetili u RS-u. Koliko god bili malobrojni, kada se god okupimo mi iz RS-a, uvijek izaberemo svoje predstavnike'', kazao je Čordaš u intervjuu za Večernji listi BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close