Pojede ih korupcija

U javnim nabavkama 'nestane' milijardu i 200 milijuna maraka

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 19:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je svjetski prvak u tajnim nabavkama. Od četiri nabavke, čak tri se obavljaju metodom ''pregovarački postupci bez objave u javnosti'', često u četiri oka, dobavljač i ugovorni organ. Zbog toga ne treba čuditi percepcija javnosti koja javne nabavke doživljava kao ''maksimalno dobre uvjete za prevare i to po zakonu'', piše N1.

"Imate situaciju od prije dvije godine da su ceste RS imale preko 400 milijuna maraka radova. Svi su ugovori sklopljeni pregovaračkim postupcima bez objave u javnosti. Samo jedno javno poduzeće u godini dana, sve svoje poslove obavljalo je mimo očiju javnosti. Situacija u Elektroprivredi, godišnje potroši oko pola milijardi maraka u postupcima bez objave u javnosti. Velika javna poduzeća koja javne nabavke obavljaju netransparentno i nitko zbog toga ne odgovara. Imamo situaciju da Autoceste Federacije BiH imaju 300 milijuna duga. Kako netko tko je samo kanal za prikupljanje sredstava mogao da napravi toliki dug", pita se Eldar Karić, direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT i odgovora "jer je rađeno mimo javnosti".

Zanimljivo je kako su otvoreni postupci, inače najtransparentniji u javnim nabavkama, 2008. godine sudjelovali s 91 posto u ukupno provedenim javnim nabavkama što je bio prosjek zemalja EU.

Pet godina kasnije, njihov broj je pao na 24,86 posto što predstavlja europski rekord u netransparentnosti.

No tajni postupci nisu jedini problem.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sredinom travnja raspisalo je tender za kupovinu novog auta, a jedan od uvjeta bio je uz ostalo da auto ima pripremu za montažu dječje sjedalice i sustave za dolazak i odlazak od kuće. Specifikacije automobila u ovom slučaju su kopirane iz kataloga za “Škodu Superb”, iako je prema Zakonu izričito zabranjeno opisivanje auta tako da uvjete ispunjava samo jedan model ili jedan proizvođač, piše N1.

Ivan Vukajlović iz Udruženja građana Tender ne dvoji da se radi o favoriziranju proizvođača. No pokretanje žalbe za ponuđače prema postojećem zakonu, može značiti drakonske novčane naknade i do 25.000 KM.

''U dijelu u kojem je u pitanju tehnička specifikacija, u tenderskoj dokumentaciji vrlo su rijetke žalbe jer ponuđači ne vide interes da mogu nešto da urade. S druge strane moraju da plate novčane naknade, ugovorni organi ako izgube ne plaćaju ništa'', kaže Vukajlović.

Poseban problem su nabavke koje se namjerno poništavaju, a da se ponovo ne objavljuju obavještenja o nabavci, pa se u konačnici sklope ugovori s već postojećim dobavljačima.

Primjera je mnogo.

No epilog se rijetko kad dogodi na sudu, poput primjerice nezakonitosti u kompaniji Muhlbauer gdje je država zbog nezakonitih ugovora za nabavku osobnih dokumenata prema revizorskim nalazima oštećena za više od 100 milijuna KM. Uhićen pa pušten bivši direktor, nikada potvrđena optužnica, slučaja zapravo nema.

''I ista firma dobila je ponovno posao tiskanja putovnica. I što je tu netransparentno'', primjećuje Dušanka Majkić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Odnedavno Agencija za javne nabavke BiH može da podnosi prekršajne i kaznene prijave, i radi monitoring, ali i u edukativne svrhe, pitanje je koliko će se u praksi stvari promijeniti.

''Mi imamo 24 zaposlena, dvadeset godina stara automobila, tri lokacije na kojima se agencija nalazi. To su naši resursi, a moramo pratiti tendere po cijeloj državi. Država treba odlučiti želi li da agencija radi i ovaj posao ili ne'', dodaje Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke.

Izmjene Zakona koji bi unaprijedio sustav javnih nabavki, slažu se u nevladinom sektoru, nemoguć je bez aktivne uloge međunarodne zajednice. U protivnom imat ćemo zakonska rješenja koja do sada nisu polučila značajnije rezultate.

Kopirati
Drag cursor here to close