(ne)radnici

U institucijama neprimjerena ponašanja, šarolikost i nesposobnost

Vijesti / Flash | 02. 07. 2014. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija BiH završio je ciklus financijskih revizija za institucije BiH za 2013. godinu. Revidirane su 73 institucije, a njih je Ured dao sedam mišljenja s rezervom i isticanjem predmeta, 43 pozitivnih mišljenja uz isticanje predmeta te 22 čista pozitivna mišljenja.

U jednom slučaju, uslijed ograničenosti obima revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja.

Iz Ureda za reviziju institucija BiH napominju kako institucije koje su za svoje poslovanje dobile mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta u ukupnom izvršenju proračuna institucija BiH sudjeluju sa 54,42 posto. Ukupno izvršenje proračuna za 2013. godinu iznosilo je 884.152.230 KM.

Ured za reviziju je u ovom ciklusu revizije objavio i rezultate šest revizija učinka.

Glavni nalazi sadržani u izvještajima financijske revizije na koja je Ured u najvećem broju slučajeva skrenuo pažnju institucijama BiH su:
slabosti sustava internih kontrola;
neprimjerena ponašanja i šarolikost u visini izdataka koji se odnose na korištenje službenih automobila, telefona i sredstava reprezentacija;
primjerenost ponašanja dužnosnika u javnom sektoru - etičnost i dalje izostaje;
javne nabavke - uočeni su mnogi propusti i nedostaci u primjeni Zakona o javnim nabavkama;
kapitalna ulaganja - uočene su slabosti u procesu planiranja, procedurama odabira izvođača, praćenja realizacije ugovora, aneksiranju ugovora i ugovaranju dodatnih radova, iskorištenosti nabavljene opreme, upravljanja stalnim sredstvima, a posebno se ističe nedostatak stručnih i kvalificiranih kadrova za vođenje i realizaciju velikih kapitalnih projekata.

Također, skrenuta je pažnja i na sporost u zaživljavanju interne revizije, posebno na terenu i kod velikih i značajnih klijenata, te odsustvo primjene ljestvice rizika za određivanje prioriteta u ovoj oblasti kao i Ugovori o djelu - netransparentnost zapošljavanja i angažiranja u javnom sektoru traje već godinama.

Pored pobrojanih nalaza, Ured za reviziju je ukazao i na mnogobrojne probleme u institucijama BiH, kao što su: neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH; pitanje isteka mandata rukovodećim dužnosnicima, pitanje statusa neriješene državne imovine, slabosti upravljanja ljudskim resursima, neefikasnost i letargičnost u procesu borbe i prevencije korupcije i prijevare, nedonošenje esencijalne liste lijekova, itd.

Kopirati
Drag cursor here to close