nikad manje

U Hrvatskom saboru tek 19 žena

Vijesti / Flash | 12. 09. 2016. u 14:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 9. sazivu Hrvatskog sabora moglo bi sjediti tek 12,5 posto žena, odnosno njih ukupno 19, što je najmanji broj zastupnica u posljednjih petnaestak godina.

Iz Narodne koalicije u Sabor, koji broji 151 zastupnika, ulazi 10 žena, i to Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Marija Puh, Ana-Marija Petin, Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Nada Turina-Đurić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac.

HDZ u Sabor šalje Brunu Esih, Ivanu Maletić, Irenu Petrijevčanin Vuksanović, Branku Juričev-Martinčev i Grozdanu Perić.

Među osam saborskih zastupnika Živog zida tek je jedna žena, i to Vladimira Palfi, supruga predsjednika te stranke Ivana Vilibora Sinčića. Most nezavisnih lista u sabornicu dovodi dvije žene, i to Ines Strenju Linić i Ivanu Ninčević Lesandrić.

U šestoj izbornoj jedinici kao ni na listi za dijasporu nije izabrana niti jedna žena, a u "manjinskoj" izbornoj jedinici izabrana je predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Ovo su drugi parlamentarni izbori na kojima su birači mogli preferencijalno glasovati, a upravo zahvaljujući tim glasovima u Sabor su ušle Bruna Esih i Anka Mrak Taritaš.

Koliko će točno žena u konačnici sjediti u Saboru znat će se tek kada se formira nova Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica ode u izvršnu vlast.

Za usporedbu, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u sabor je ušlo 15 posto žena, odnosno njih 23. U sedmom je saborskom sazivu sjedilo 38 žena.

Šesti je saziv Sabora brojio ukupno153 zastupnika, među kojima je bilo 39 žena.U petom sazivu, među 151 zastupnikom, bilo je 33 žene, dok ih je u četvrtom sazivu bila jedna više.

Unatoč zakonskoj odredbi od najmanje 40 posto žena na izbornim listama, ta se kvota ni prilikom ovih parlametnarnih izbora nije poštivala, a kršile su je gotovo sve stranke, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close