Nadzor posjetitelja

U hrvatskim nacionalnim parkovima sedam poginulih u zadnjih pet godina

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 06:30

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tragična pogibija slovačke turistkinje u Nacionalnom parku Plitvička jezera otvorila je pitanje nadzora posjetitelja u osam hrvatskih nacionalnih parkova, u kojima ističu da se pridržavaju svih propisanih sigurnosnih mjera pa je u posljednjih pet godina u svima zabilježeno tek sedam smrtnih slučajeva.

Kroz nacionalne parkove Plitvička jezera, Krka, Brijuni, Kornati, Paklenica, Sjeverni Velebit, Risnjak i Mljet u posljednjih je pet godina prošlo oko 11 milijuna posjetitelja, a život je, uz Slovakinju na Plitvicama, izgubilo troje posjetitelja na Paklenici te po jedan na Krki i Kornatima. Osim njih, stradao je i jedan djelatnik Nacionalnog parka Brijuni.

Pogibija slovačke turistkinje, koja je u ponedjeljak u obilasku Donjih jezera u Nacionalnom parku Plitvice pala u kanjon s visine od sedamdeset metara, tragična je posljedica ignoriranja upozorenja o sigurnosti i kretanju unutar označenih ruta, ističu u NP Plitvička jezera, najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku u kojem ove godine očekuju rekord - više od 1,2 milijuna posjetitelja, gotovo polovicu od rekordnih 2,5 milijuna posjetitelja svih hrvatskih nacionalnih parkova koliko se očekuje ove godine.

"Izuzetno nam je žao zbog ove tragedije, ali ističemo da se ona dogodila isključivo zbog skretanja posjetitelja s označene rute i nepoštivanja znakova upozorenja", kazao je glasnogovornik Plitvičkih
jezera Ognjen Borčić.

Prema njegovim riječima, nesreće u nacionalnom parku događaju se zbog neodgovornog ponašanja posjetitelja, kojih je ovih dana u prosjeku dnevno više od 10.000 i koje na osam ruta razgledavanja na 30.000 hektara parka nadziru vodiči, ali i nadzornici, odnosno čuvari prirode - njih desetak u dvije smjene.

"Tražimo način da povećamo broj nadzornika, ali zbog zabrane zapošljavanje u javnim ustanovama prisiljeni smo bolji nadzor posjetitelja osigurati kroz angažiranje ostalih djelatnika u Nacionalnom parku, uključivši i sezonske djelatnike kojih je ove godine angažirano čak 348", kazao je Borčić.

Dodao je da bi veći broj čuvara prirode ipak povećao sigurnost posjetitelja, ali da je odluka o njihovu zapošljavanju isključivo na razini države.

Kopirati
Drag cursor here to close