Svi smo Jovana

U Gradišci prosvjed građana zbog smrti porodilje

Vijesti / Flash | 13. 11. 2016. u 14:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod sloganom 'Svi smo Jovana' danas je u Gradišci održan prosvjed građana zbog smrti Jovane Šinik (32) prilikom porođaja u gradiškoj bolnici, 28. listopada.

Obitelj preminule smatra da je Jovana umrla prilikom porađanja, neodgovornošću i nestručnošću liječnika.

Traže smjenu doktora Dragana Janjića, ginekologa koji je porađao Jovanu. Navode da suspenzija doktora Dragana ?anjića s mjesta načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo mora da bude trajna, a ne do okončanja postupka.

Obitelj preminule najavila je tužbu protiv liječnika jer, kako navode, beba Jovane Šinik je pri porodu imala više od pet kilograma i porođaj je trebalo da se obavi carskim rezom, a ne prirodnim putem.

Majka preminule Danka Tendžerić otvoreno je optužila liječnika za smrt svoje kćerke.

Razočarana je i Jovanka Čekić, ističući da je neshvatljivo da u 21. stoljeću majke i bebe umiru na liječnikom stolu.

"Nisam tražila da nikoga linčujem. Tražim samo da odgovara onaj tko je kriv. Sve su učinili, ali kada? Kada je Jovana bila mrtva. Ovo je sramota", kategorična je Čekić.

Obitelj još čeka obdukcijski nalaz o smrti Jovane.

Današnjem skupu nije nazočio ginelog ?anjić, a Vlado Marjanović, direktor bolnice u Gradišci je ponovio što je urađeno u ovom slučaju te da je i resorno ministarstvo formiralo komisiju koja je detaljno istražila sve što se događalo i utvrdila da nema odgovornosti ljekara u bolnici za smrt Jovane Šinik.

Majranović je rekao da nisu dobre paušalne ocjene o radu stručnjaka, a pozvao je i da građane da, ukoliko imaju saznanja o mitu i korupciji, to prijave nadležnim organima.

Komisija za izvanredni stručni nadzor u bolnici Gradiška utvrdila je nedavno da je porodilji ?ovani Šinik u toj zdravstvenoj ustanovi pružena adekvatna zdravstvena zaštita, propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije za postporođajno krvarenje.

Specijalisti ginekologije i akušerstva, pedijatri, anesteziolozi i pedijatrijske sestre nazočili su porođaju ?ovane Šinik u gradiškoj bolnici, čime su ispunjeni svi uvjeti kada je u pitanju prisutnost stručnog osoblja, ali i opremljenost potrebnim materijalom i medicinskim instrumentima.

Komisija je zaključila da nisu uočeni elementi nesavjesnog postupanja bilo kog zdravstvenog radnika, priopćeno je ranije iz Ministarstva zdravlja RS-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close