Povećanje

U FBiH živi 6.150 osoba povezanih s Islamskom državom

Vijesti / Flash | 01. 11. 2016. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH trenutno se nalazi 6.150 osoba koje su povezane s islamskim terorizmom, a broj pristalica radikalnih islamističkih pokreta i simpatizera "Islamske države" značajno se povećao u odnosu na ranije procjene, saznaje list "EuroBlic".

U dijelovima BiH, u kojima većinski žive Bošnjaci, broj onih koji podržavaju i sponzoriraju vehabijski pokret, kako se procjenjuje, povećan je na 120.000, piše Srna.

Izvori lista iz sigurnosnih službi Republike Srpske koje se bave analitikom i borbom protiv terorizma navode da se u FBiH i dalje pere novac kojim se financiraju terorističke aktivnosti i sponzoriraju teroristički kampovi i baze u 64 naselja na području tog entiteta.

Podsjećaju da je skoro identične podatke o BiH, kao "najvećoj terorističkoj bazi na tlu Europe", nedavno objavio i "Wikileaks", pozivajući se na saznanja američkih stručnjaka.

"Osnivači i lideri Aktivne islamske omladine, čiji je rad u BiH zabranjen poslije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine, nastavili su da upravljaju ovom organizacijom i njenim islamističkim sustavom i nakon izricanja zabrane. Mnogi od njih su stigli do sirijskog ratišta, a neki su bili izravni organizatori slanja fanatičnih džihadista u Siriju i Irak", tvrde izvori "EuroBlica".

Na popisu osnivača i lidera Aktivne islamske omladine u BiH, koji je objavio "Wikileaks", nalaze se brojni deklarisani radikalni islamisti i stare policijske mušterije koje su domaće sigurnosne službe više puta uhitile zbog sumnje u povezanost s terorizmom.

Na popisu neformalnih vođa nalaze se Naser Palislamović, Elvir Čolaković, Adnan Pezo, Nedim Haračić, Abdusamed Nasuf Bušatlić, Muris Ljubunčić, Idriz Biljbani, Ezher Beganović, Asim Ramulj, Uzeir Krnjić, Bilal Bosnić i Abdulmelik Bašić. 

Kopirati
Drag cursor here to close