U RS ništa

U FBiH dobrovoljno ustupaju imovinu državi BiH

Vijesti / Flash | 14. 03. 2016. u 09:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine do sada je preko Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine uknjižilo 23 perspektivne vojne lokacije koje se nalaze isključivo na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako je bilo zahtjeva prema RS, do danas nijedna lokacija nije uknjižena na BiH, a tako će, kako kažu, biti sve dok se ne donese zakon na osnovu kojeg će to moći biti urađeno. Ipak, odluku vlasti u RS mogla bi poremetiti odluka Apelacijskog odjeljenja Suda BiH koji po žalbi Pravobranilaštva RS treba odlučiti o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH.

Odluka Suda BiH na koju je uložena žalba glasila je da Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS treba uknjižiti prava svojine na BiH na nekretninama koju čine objekti Ministarstva obrane i pašnjak četvrte klase površine 11.474 metra.

"Ne može se imovina knjižiti bez pravnog osnova. Imovina pripada entitetima i raspodjela se može vršiti samo sporazumom koji trebaju potpisati Vlada RS, Federacija BiH i Vijeće ministara. U ovom trenutku pravna osnova za knjiženje imovine ne postoji", rekao je Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde Republike Srpske. Iz izvještaja o radu Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine u prošloj godini, što se tiče perspektivne vojne imovine, navodi se da je podnesen zahtjev za knjiženje 42 lokacije, od čega se 28 nalazi u FBiH, a 14 u Republici Srpskoj.

"Do kraja 2015. godine okončane su aktivnosti na uknjižbi ukupno 23 lokacije. Sve uknjižene lokacije su u Federaciji BiH", navodi se u izvještaju. Da se bez ikakvih problema perspektivna vojna imovina knjiži u FBiH potvrđeno je Nezavisnim novinama i u Pravobranilaštvu BiH, gdje kažu da taj proces ide bez problema, ali da još nijedna lokacija nije uknjižena u Republici Srpskoj.

"U FBiH dobrovoljno ustupaju imovinu državi BiH, a i na osnovu Sporazuma o sukcesiji se to može uraditi. Trenutno u RS nijedna lokacija nije uknjižena na BiH", rekao je Mlađan Mandić, zamjenik pravobranitelja Pravobranilaštva RS.

Podsjećanja radi, u Bosni i Hercegovini nalaze se 63 perspektivne vojne lokacije, a od toga u RS njih 23. Pojedine od tih lokacija su knjižene na općine, međutim to trenutno pravnim putem pokušava osporiti Ministarstvo obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close