Dnevni izvještaj Stožera

U FBiH bez novih pozitivnih na COVID-19, slijedi ublažavanje mjera

Ponovio je da se u FBiH još uvijek ne razmišlja o ukidanju 14-dnevnog karantena za sve one koji ulaze u BiH te da će ta tema biti na dnevnom redu tek krajem svibnja.
Vijesti / Flash | 11. 05. 2020. u 12:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, i član Federalnog stožera civilne zaštite danas je naglasio da u protekla 24 sata nije registriran niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom te još jednom najavio ublažavanje restriktivnih mjera sredinom tjedna, prenosi Anadolu Agency.

''U protekla 24 sata na području FBiH je testirano ukupno 382 uzorka i nije bio registriran nijedan pozitivan slučaj. Do danas u FBiH je testirano 23.309 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod nešto manje od 1.000 osoba, točnije 993 osobe su bile pozitivne'', istaknuo je Pehar i dodao:

''Što se tiče zdravstvenog stanje pacijenata njih 35 se nalazi na bolničkom liječenju, a jedna osoba je na respiratoru. Iz dana u dan imamo pozitivne trendove, tako da je u FBiH evidentirano 637 oporavljenih pacijenata, dok se broj aktivnih pacijenata smanjuje, danas ih brojimo 321. Jučer nismo imali evidentiran nijedan smrtni slučaj, tako da zaključno možemo reći da je jedan dosta stabilan, pozitivan trend kretanja oboljelih, i općenito kretanja u pogledu epidemije COVID-19, nastavljen i sa današnjim danom.“

Pehar se zahvalio svim građanima FBiH, koji su u dosta velikoj mjeri poštovali odluke kriznih stožera i u praksi ih svakodnevno provodili, kao i zdravstvenim radnicima, policajcima, sanitarnim inspektorima i svima ostalima, koji su zaslužni za stabilnu epidemiološku situaciju.

''Zahvaljujući ovim brojkama, koje sam pročitao, stekli su se uvjeti da pojedine restriktivne mjere postepeno smanjujemo, ublažavamo, kako bi se što kvalitetnije pripremili za suživot sa koronavirusom, koji je siguran za nas u sljedećih nekoliko mjeseci. Te mjere ćemo danas razmatrati na sjednici Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. To su sve mjere koje smo već ranije navodili, kao što su vrtići, rad stomatologa, javni prijevoz, kafići i tako dalje'', istaknuo je Pehar.

Pojasnio je da o načinu rada stomatoloških ordinacija razgovaraju sa Komorom stomatologa FBiH i da će zajedno predložiti čitav niz mjera. Ponovio je da se u FBiH još uvijek ne razmišlja o ukidanju 14-dnevnog karantena za sve one koji ulaze u BiH te da će ta tema biti na dnevnom redu tek krajem svibnja. Također, odbacio je mogućnost da će uskoro biti ukinuta zabrana rada tržnih centara u punom kapacitetu, jer su oni označeni kao najveći mogući rizik za širenje infekcije koroanvirusom.

Slična je i sa školama, s tim što će to pitanje razmatrati sa nadležnim ministarstvima i pokušati pronaći balans između okupljanja djece u školama, što je ogroman rizik za širenje virusa, i toga da ipak djeci omoguće da školsku godinu završe na barem donekle normalan način. No, naglasio je da za sada neće biti donesena odluka o otvaranju škola.

Kopirati
Drag cursor here to close