GSSuBiH

U Čitluku održana savezna vježba gorskih službi spašavanja

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 07:07 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za vikend je u Čitluku se održana savezna vježba koju je organizirao Savez gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH), a čiji domaćin je bio HGSS Čitluk – Međugorje.

Na vježbi je sudjelovala većina od 14 članica GSSuBiH, a uz njih na vježbi su još bili članovi GSS Dubrovnik, članovi Federalne uprave za Civilnu zaštitu i čitlučki vatrogasci. Dvodnevna savezna vježba u Čitluku sadržavala je teorijski, ali i praktični dio akcije potrage za nestalim osobama.

Akcija je u nedjelju oko 11.00 sati prekinuta te je veliki broj spašavatelja spasio unesrećenog starca kod Ljubuškog.

''Stručna predavanja koja su usko vezana za potrage održavale su se u prostorijama HGSS Čitluk dok je praktični dio vježbe održan u Međugorju - na potezu prema Šurmancima, gdje je organizirana simulacija potrage za nestalom osobom (djetetom) počevši od ulaska timova u teren do pretraživanja po zonama i svega ostalog kako to inače radimo'', izjavio je za službenu stranicu Općine Čitluk pročelnik HGSS Čitluk - Međugorje Žarko Pehar.

Zajedničke vježbe, poput ove u Čitluku od velike su važnosti za sve sudionike, a pročelnik HGSS Čitluk – Međugorje o značaju vježbe je kazao:

''Temeljni značaj ove vježbe je unaprjeđivanje potraga i potražnih akcija te upoznavanje članova GSS koji već imaju iskustvo u traganju, ali i novih ljudi koji su nam se ove godine pridružili jer ih želimo uvesti u te potražne priče i učvrstili njihovo znanje, a ujedno uvježbavati i vlastitu spremnost za potražne akcije''.

Dvodnevnu vježbu u Čitluku, na kojoj je teorijska predavanja održao Sabahudin Spahović, pročelnik GSS Jablanica, prokomentirao je i Zdenko Marić, predsjednik Saveza GSSuBiH.

''Ovo je savezna vježba potrage. To je nešto što radimo svake godine jer se na ovakvoj vježbi okupe sve stanice - članice Saveza GSSuBiH. Glede traganja, svake godine imamo i vježbu stijenskog spašavanja i vježbu spašavanja u zimskim uvjetima, zatim vježbe spašavanja na vodi i pod vodom . Ovo je jedna od pet tipičnih vježbi koje organiziramo svake godine. Ovo godine je domaćin HGSS Čitluk, a voditelj vježbe je Žarko Pehar. U sklopu vježbe organiziramo i prigodna predavanja koja našim članovima pružaju priliku za obnavljanje teorijskih znanja koja koriste na terenu. Ove godine imamo i goste iz Federalne uprave Civilne zaštite, Županijske CZ i Civilne zaštite Čitluka. Ovakvim vježbama naše ljude stalno obučavamo kako bi uvijek bili spremni odgovoriti na sve izazove, a ovaj put izazov je potraga jer od svih naših aktivnosti kroz godinu, preko 90 posto se odnosi na potrage za nestalim i izgubljenim osobama'', kazao je Marić.

Zanimljivo, u jučerašnjoj simulaciji akcije potrage za nestalim dječakom sudjelovalo je čak pet dronova među kojima je bio i dron kojeg je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ prije nekoliko dana darovala Vatrogasnoj postrojbi Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close