U sklopu PVP

U Čapljini se formira ekipa za brzo spašavanje iz ruševina

''Mi smo na trusnom području, zato sada imamo namjeru osposobiti jednu ekipu vatrogasaca za urbano spašavanje, spašavanje iz ruševina'', kaže Jurković.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2023. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekordnih 1609 intervencija imali su čapljinski vatrogasci u prošloj, 2022. godini.

Broj intervencija obično se kretao od 1000 do 1300, da bi lani došlo do prebačaja, čemu je doprinio potres u travnju, kada je samo na uklanjanju posljedica zabilježena 471 intervencija.

Širok spektar

Zanimljiv je i podatak da je, od 68 intervencija u siječnju ove godine, samo u 13 navrata gašena vatra. 

''Spektar intervencija današnjih vatrogasnih postrojbi uistinu je širok. Bilo je i neobičnih intervencija, kao što je skidanje mačke sa stabla u Gabeli, pružanja pomoći hitnoj službi kod iznošenja nepokretnih osoba iz stanova, potrage za nestalima pa raznih tehničkih intervencija... No, i dalje su najbrojnije intervencije gašenja požara'', naglašava za Večernji list Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina.

''Kako se spektar intervencija širi, osposobili smo i ronilački tim, potom tim za spašavanje na vodi, tim za potrage, pokušavamo "pokriti" sve intervencije koje nam se događaju. Sve se izmijenilo - od klime nadalje. Mnoge stvari kojih nije bilo u prošlosti danas se događaju, pa tako i potres u travnju prošle godine.

Mi smo na trusnom području, zato sada imamo namjeru osposobiti jednu ekipu vatrogasaca za urbano spašavanje, spašavanje iz ruševina. Nastojat ćemo napraviti tim koji bi mogao odgovoriti i tim izazovima. Premda, nažalost, i s tim već imamo iskustva, kako lani iz Čapljine tako i iz Gline u Hrvatskoj, gdje smo kolegama išli pružiti pomoć. Osposobljavanje ljudi da još bolje mogu odgovoriti takvim situacijama sad nam je prioritet'', konstatira Jurković govoreći i o opremi.

''Opreme nikada dosta, radimo sve preko Grada, Županije, imamo obećanja Županije za intervencijska odijela za šumske požare u idućem razdoblju, u sljedeće dvije-tri godine trebali bismo dobiti još jedno vozilo od Županijske uprave, a Grad i gradonačelnik uvijek su nam bili na raspolaganju. Sve radimo kako bismo vratili u nas uloženo povjerenje, postrojba je danas sigurno jedna od najjačih u BiH i po obučenosti i po materijalno-tehničkim sredstvima, premda ih ne može nikad biti viška.

Povjerenje građana

Nastojimo se još bolje obučiti i kroz prekogranične projekte s kolegama iz Crne Gore i Hrvatske'', kaže zapovjednik Jurković te ističe: - Veliko nam je zadovoljstvo povjerenje građana, kad vidimo da smo ljudima bitni, to nam daje dodatni elan.

Kopirati
Drag cursor here to close