UNHCR

U Calaisu djeca izbjeglice žive u alarmantnim uvjetima okruženi krijumčarima

Vijesti / Flash | 05. 02. 2016. u 14:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Visoko tajništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) je naročito zabrinut uvjetima alarmantnog i vrlo nezdravog života djece u, naročito one bez pratnje i izražava želju za stvaranjem dodatnih mjesta prihvata (..) ili drugih struktura, kako bi se odgovorilo potrebama zaštite djece'', rekao je glasnogovornik UNHCR-a William Spindler.

Oko 3.800 imigranata se zbilo u kampu nazvanom 'Džungla' na ulazima u grad Calais, u nadi da će preći u Veliku Britaniju. Drugo naselje je nastalo oko četrdesetak kilometara odatle, u Grand-Syntheu, gdje gotovo 2.000 ljudi živi u vrlo nezdravim uslovima.

UNHCR naglašava da 'su djeca vrlo ranjiva'.

''Znamo da su ovdje prisutni krijumčari. Mjere za pojednostavljenje procedura za zaštitu djece, posebno one čije su porodice u nekoj drugoj državi članici EU-a, moraju se istražiti hitno'', rekao je on.

Francuske vlasti su počele da u improvizirani kamp u kontejnere smještaju izbjeglice. Moguć je prihvat 1.500 osoba, a 680 osoba trenutno tu boravi. U Grand-Syntheu, treba po međunarodnim normama da se otvori čvrsti kamp za tri sedmice da bi zamijenio ovaj drugi provizorni, naveo je Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close