Izvanredno stanje

U borbi s islamistima 2000 civila opkoljeno u filipinskom gradu

Vijesti / Flash | 28. 05. 2017. u 12:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo 2000 civila vapi za pomoć u gradu Marawiju na jugu Filipina gdje je u obračunu vojske s islamističkim pobunjenicima u šest dana ubijeno gotovo 100 osoba, a među njima 19 civila, prema tvrdnjama vojske.

Filipinske snage pojačale su bombardiranja pojedinih četvrti Marawija na sjeverozapadu južnoga otoka Mindanao u obračunu s islamistima bliskima džihadističkoj organizaciji Islamska država koju optužuju za bespoštedna pogubljenja civila, piše Hina.

Duterte proglasio izvanredno stanje

Zbog nasilja je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u utorak proglasio izvanredno stanje za cijeli otok Mindanao, drugi najveći otok filipinskog arhipelaga.

Zbog nasilja je većina stanovnika pobjegla s Marawija, njih oko 200.000, a preostalih 2000 zateklo se u klopci, u zonama koje drže pobunjenici, izjavio je Zia Alonto Adiong, glasnogovornik pokrajinske vlasti.

"Šalju nam sms poruke, mole nas da pošaljemo spasilačke ekipe, no mi ne možemo ući u zone u koje nemamo pristupa", rekao je i dodao: "Oni žele pobjeći, strahuju, nedostaje im hrane, neki su pogođeni metcima ili ranjeni u zračnim udarima".

U subotu kada je počeo muslimanski sveti mjesec ramazan, vlasti su najavile da će pojačati bombardiranja. Tvrde da žele izbjeći kolateralne žrtve, no zbog odbijanja islamista da se predaju cijeli grad je 'zatočenik' te poručuju opkoljenima da se zaključaju u kuće.

Sukobi počeli nakon napada sigurnosnih snaga na skrovište filipinskog vođe IS-a

Pokrajinske vlasti objavile su u nedjelju da su islamisti ubili 19 civila u Marawiju od kojih su tri žene i jedno dijete čija su tijela pronađena u subotu u krugu sveučilišta.

"Nekima su ruke bile vezane na leđima i većini je pucano u glavu", rekao je policijski dužnosnik Jamael Mangadang. Rekao je da je najmanje jedno tijelo imalo na grudima karton s natpisom "monafiq", što znači izdajica.

Sukobi u Marawiju izbili su nakon napada sigurnosnih snaga na skrovište u kojem se navodno krio Isnilon Hapilon, kojega smatraju vođom IS-a za Filipine. Za njegovu glavu Sjedinjene Države raspisale su nagradu od 5 milijuna dolara. On je ujedno i jedan od vođa islamističke skupine Abu Sajaf koja je na Filipinima specijalizirana za otmice.

No snage sigurnosti doživjele su velik poraz. Deseci islamističkih boraca pristigli su kako bi odbili napad filipinske vojske. Uzeli su 14 osoba za taoce, među njima i svećenika i ne zna se kakva ih je sudbina snašla.

Kopirati
Drag cursor here to close