Wigemark

U BiH se sve bespotrebno politizira

Vijesti / Flash | 28. 06. 2016. u 14:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je u utorak kako se u BiH sve bespotrebno politizira što koči reforme i ukupni napredak istučući kako je nastojanje vlasti Republike Srpske da blokiraju otvaranje tržišta BiH za bescarinski uvz roba iz Hrvatske jedan od primjera takvog ponašanja.

"U ovoj zemlji gotovo je nemoguće donijeti bilo kakvu odluku bez politiziranja i političkog uplitanja", kazao je Wigemark novinarima u Sarajevu komentirajući probleme nastale s prilagodbom privremenog trgovinskog sporazuma između BiH i EU kao i s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva.

U oba slučaja problem je nastao u Banja Luci jer se vlasti RS uporno protive prilagodbi trgovinskih odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kojega BiH ima sa EU a istodobno traže da se kao stalni stanovnici BiH ne prizna gotovo 200 tisuća osoba čiji status oni smatraju spornim.

Vlasti RS zauzele su stajalište kako će zbog toga blokirati dalji napredak BiH na putu ka članstvu u EU odnos no kako će ta blokada trajati sve dok se ne ispune njihovi ultimativni zahtjevi.

Dodik je proteklog tjedna iznio oštre optužbe na račun Hrvatske i EU tvrdeći kako se uvozom planira uništiti poljoprivredu u BiH. Iznio je tvrdnju kako bi u slučaju bescarinskog uvoza iz Hrvatske RS pretrpjela štetu koja bi se mjerila desecima milijuna eura.

Wigemark je u utorak kazao kako je o prilagodbi SSP-a opetovano razgovarao a Dodikom

"Nikada nije pomenuo nikakve brojke i potpuno mi je nepoznato o čemu on o govori no moja je pretposgavka kako su to brojke koje mu je netko predočio a sumnjam da je on u svim potankostima upoznat sa prilagodbom SSP-a", kazao je Wigemark.

Upozorio je kako ovaj problem zadire i u bit odnosa između EU i zemlje koja se želi pridružiti Uniji.

"Ako ste sklopili međunarodni sporazm dužni ste poštovati njegove odrebe. BiH dakle ima obvezu prilagoditi svoje trgovinske tokove koji proistječu iz proširenja EU. Ako izgubimo jednu članicu možda ćemo morati raditi i obrnuti proces. No ovo je sve prenapuhano", kazao je švedski diplomat.

Odlučno je odbacio objede iz RS-a kako Unija odnosno Hrvatska žele svojim uvozom uništiti poljoprivredu u BiH. "EU je ovjedje da pomogne a ne da potkopava poljoprivredu BiH", poručio je Wigemark, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close