Značajan događaj

U BiH obilježen Međunarodni dan nenasilja i završetak ''12 dana mira''

Kampanja “12 dana mira” održava se između 21. rujna, Međunarodnog dana mira, i 2. listopada, Međunarodnog dana nenasilja.
Vijesti / Flash | 02. 10. 2023. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH danas su
obilježili Međunarodni dan nenasilja i završetak “12 dana mira”, globalne kampanje zajedničkog zagovaranja čiji je cilj promovirati izgradnju mira u cijeloj BiH i kroz misije Bosne i Hercegovine širom svijeta. 

"Izuzetno smo zahvalni što imamo uspješnu suradnju sa Uredom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a kao rezultat toga možemo biti samo još više ohrabreni za napredak i još aktivnije učešće u aktivnostima UN-a. U nastavku naše suradnje, radujemo se aktivnostima i projektima koje ćemo nastojati realizirati na najbolji mogući način. Pozdravljamo sve pozitivne ideje i nastojat ćemo biti aktivni učesnik u njima u regiji i šire", rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH. 
 
Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH dr. Ingrid Macdonald osvrnula se na suradnju sa institucijama BiH: ''Za Ujedinjene narode u Bosni i Hercegovini, naša godišnja kampanja „12 dana mira“ sa Ministarstvom vanjskih poslova jedinstvena je prilika da okupimo zajednice, mlade ljude, žene, dijasporu i vlasti u proslavi mira. Danas vidimo da se mir sve više dovodi u pitanje širom svijeta i zato je važno da se podsjetimo da mir ne treba uzimati zdravo za gotovo. Posebno želim da se zahvalim UN
Women, UNFPA, UNDP-u, UNHCR-u i IOM-u što su se pridružili kampanji. Radujem se nastavku našeg partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom, pod pokroviteljstvom Fonda za izgradnju mira Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.” 
 
Od 2019. godine u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih poslova koje je predvodilo kampanju u raznim diplomatskim misijama BiH širom svijeta, Ujedinjeni narodi implementiraju kampanju fokusiranu na promoviranje mira, rješavanja sukoba i različitosti, te za suzbijanje narativa podjela i govora mržnje.

Kampanja “12 dana mira” održava se između 21. rujna, Međunarodnog dana mira, i 2. listopada, Međunarodnog dana nenasilja.

Fokusira se na zagovaranje mira u cijeloj BiH i naglašava važnost izgradnje, održavanja i jačanja mira u zajednicama.

Ove godine kampanji su se pridružile i agencije UN Women, UNFPA, UNDP, UNHCR i IOM koje su lokaliziranim aktivnostima pojačale poruke kampanje.

Kopirati
Drag cursor here to close