Pojava neofašizma

U BiH nije vidljiva prisutnost neofašizma na način na koji je prisutan u Europi

Vijesti / Flash | 29. 03. 2014. u 07:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da je pojava neofašizma u Europi upozoravajuća i zabrinjavajuća.

Đokić, koji će u ime Vlade Republike Srpske sudjelovati na Međunarodnoj konferenciji u Sankt Peterburgu koja počinje sutra, kaže da je cilj skupa da skrene pažnju na pokušaj obnove neofašističkih ideja na području Europe.

"Cilj konferencije u Sankt Peterburgu jeste i skrenuti pažnju na ono što se događa u međunarodnoj politici, a to je često korištenje sile kada nema argumenata za pravno djelovanje", rekao je Đokić novinarima u Bijeljini.

On je istakao da to predstavlja neku vrstu prijetnje i da ugrožava ljudske slobode i autonomiju i neovisnost država i naroda.

Đokić kaže da Europa danas ponovo predstavlja mjesto gdje se pojavljuju nacističke, neofašističke ideje i djelovanja.

"Vjerovali smo da su takve ideje definitivno prošlost, jer ih je cio svijet osudio. Desetljećima je vođena politika kojom je sprečavano djelovanje takvih organizacija, ali se one danas, nažalost, ponovo javljaju u nekom obliku", rekao je Đokić.

On je podsjetio na fizička, duhovna i materijalna razaranja koja je donio fašizam, kao i na milijune stradalih.

Đokić je rekao da u BiH "nije vidljiva prisutnost neofašizma na način na koji je prisutan u Europi".

"Ne vidimo pojave neofašizma na ovim prostorima, a da li negdje postoje ljudi koji su skloni tome, možda. Međutim, preslobodno bi bilo tvrditi da takvih na ovim prostorima ima", naveo je Đokić.

On je dodao da BiH u budućnosti mora biti slobodna zajednica tri naroda i dva entiteta, odnosno onakva kako je definirana Daytonskim sporazumom.

Kopirati
Drag cursor here to close