Ljevica optužuje

U BiH izveden mini državni udar

Vijesti / Flash | 09. 01. 2017. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema sumnje da je došlo do mini državnog udara u režiji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića i ministrice obrane Marine Pendeš, koji su kršeći Ustav BiH i Zakon o odbrani naredili angažiranje pripadnika OS BiH'', navodi se u zajedničkom priopćenju SDP-a, DF-a i Građanske stranke

Tri stranke priopćile su povodom postrojavanja pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja Dana RS, kako je nesumnjivo došlo ''do sloma lanca zapovijedanja i da je u potpunosti podrivena uloga Predsjedništva BiH kao vrhovnog zapovjednika OS BiH.

''Štoviše, uspostavljen je presedan po kojem HDZ i SNSD mogu angažirati Oružane snage onda kad žele, onako kako žele, bez suglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH. Smatramo da su Ivanić i Pendeševa, odnosno Dragan Čović, na ovaj način nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini'', navode stranke ljevice i dodaju kako zahtijevaju od Bakira Izetbegovića da naredi Predsjedatelju Vijeća ministara Denisu Zvizdiću da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim predsjedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od OSA i SIPA o podrivanju vojne i obrambene moći i oružane pobune kako je definirano Krivičnim zakonom BiH.

''Zahtijevamo od Bakira Izetbegovića da objavi javnosti konkretne mjere i korake koje poduzima ili planira poduzeti da se prevlada ovaj evidentni napad na ustavno-pravni poredak. Ako to ne uradi, pred povijesti će biti odgovoran za rušenje države BiH. Bit će konačno jasno ne samo da Milorad Dodik želi napraviti srpsku državu na pola teritorije BiH, nego i da Bakir Izetbegović želi muslimansku državicu na četvrtini njezine teritorije'', navode tri stranke.

Pozvali su sve progresivne snage u BiH da im se pridruže u definiranju jasne političke platforme za prevladavanje krize u kojoj se nalazi zemlja.

''Smatramo da građanske stranke treba da ponude program na temelju Platforme Predsjedništva RBiH iz lipnja 1992. godine, i ponude alternativu dogovorima nacionalista koji nas drugi put u 25 godina žele povesti u nasilje''.

Naime, na glavnom banjalučkom trgu danas je postrojena počasna postrojba Oružanih snaga BiH čiji starješina je predao raport predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Pripadnici počasnog voda, Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH bili su postrojeni na Trgu Krajine prije službenog defilea pripadnika policije RS-a u okviru aktivnosti obilježavanja Dana RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Kopirati
Drag cursor here to close