Sloboda

U BiH iz Guantanama prebačen razmaženi zatvorenik

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 07:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko Ministarstvo obrane priopćilo je da je dva zatvorenika iz zatvora u zaljevu Guantanamo prebacilo u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, gdje bi trebali započeti novi život, objavila je Al Jazeera.

U priopćenju Pentagona se navodi da je treći zatvorenik Mohammed Bawazir odbio ukrcati se na let za Europu, pa je ostao u američkoj bazi na Kubi, prenijela je agencija AP.

U BiH je prebačen Egipćanin Tariq el-Sawah s teškim zdravstvenim problemima, a u Crnu Goru zatvorenik iz Jemena Abdul Aziz al-Swidi, navelo je američko Ministarstvo, dodajući da se ni jedan ni drugi nisu mogli vratiti u zemlju iz koje potječu.

Pentagon nije naveo zašto Bawazir nije prihvatio preseljenje u zemlju koja mu je bila namijenjena, a koja nije imenovana, a odvjetnik John Chandler navodi da je on insistirao da ga pošalju u jednu od više zemalja u kojoj ima rodbinu, pošto nije mogao da se vrati u Jemen.
Tanjug navodi kako su dvojica zatvorenika prebačenih u BiH i Crnu Goru dio su grupe od 17 zatvorenika koji će Guantanamo napustiti tijekom ovog mjeseca.

Egipćanin Tariq el-Sawah je jedan od najozloglašenijih među zatvorenicima u Guantanamu, prenosi The Guardian. Krupni Sawah je jedan od rijetkih zatvorenika koji je dobio priznanja i beneficije od američkih vojnih časnika zbog svoje suradnje.

Odluku o oslobađanju Sawaha je donio odbor za pomilovanje u veljači 2015., koji je za Egipćana rekao da je "jedan od najuslužnijih zatvorenika u Guantnamu", ali je njegova povjest relativno jedinstvena.

On je dužr razdoblje pružao ogromnu količinu informacija obavještajnim dužnosnicima i dužnosnicima zatvora o terorizmu u inozemstvu i o drugim zatvorenicima, zbog čega je u Guantanamu imao privilegije bez presedana.

Bilo mu je dozvoljeno da živi u jednom od, kako su to američki dužnosnici nazvali, "ateljea" u Kampu Echo. Dozvoljeno mu je da se bavi vrtlarstvom, da slika, gleda satelitske televizijske kanale i da posjeduje mali hladnjak.

Prema izvještaju Washington Posta iz 2010, Sawah je dijelio vrt s još jednim zatvorenikom, Mohamedoum Ouldom Slahijem, čiji su memoar iz Guantanama postali međunarodni bestseller.

I dok su drugi zatvorenici štrajkom glađu prosvjedovali protiv tretmana američkih vlasti, Sawah je postao morbidno debeo tijekom više od 13 godina provedenih u Guantanamu, što je dovelo do pogoršanja njegovog zdravlja, prenosi The Guardian.

"Udebljali su ga cheesburgerima. Sada teži gotovo 200 kilograma", kazao je američki dužnosnik upoznat sa situacijom.

Guardian navodi da je Sawah upravo u BiH učio borbene taktike i tehnike, a u BiH ga očekuju kćerka i bivša supruga.

Kopirati
Drag cursor here to close