Završen seminar o pirotehnici

U BiH izražena pojava upotrebe pirotehnike na stadionima

Da bi se ova pojava svela na minimum, neophodna je jasna nacionalna strategija na razini čitave BiH u smislu nulte tolerancije.
Vijesti / Flash | 07. 03. 2019. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Ilidži je danas završen dvodnevni seminar o pirotehnici na stadionima, koji su organizirali UEFA i NS BiH, javlja Anadolija.

Drugog dana seminara govorilo se o vrstama pirotehničkih sredstava, njihovom kemijskom sastavu te o toksinima koje sadrže u sebi.

Također su održana predavanja o strategijama ometanja neovlaštene proizvodnje i distribucije pirotehnike, kao i kako se ova sredstva koriste izvan i unutar stadiona te kako se koriste za izazivanje nereda, požara ili kao forme protesta.

V. d. izvršni direktor Sektora za administraciju NS BiH Nihad Hodžić o seminaru je kazao da i u BiH postoji značajna pojava upotrebe pirotehnike.

"Pirotehnika je samo jedan od problema koji se pojavljuje kada se održavaju javni skupovi i nešto što je u centru pažnje u Europi, ali i kod nas. Mi u određenom smislu nemamo onu vrstu huliganskih ispada koji se doađaju u susjednim zemljama, ali imamo izraženu pojavu upotrebe pirotehnike. Na ovom dvodnevnom seminaru smo od stručnih ljudi iz UEFA-e saznali mnogo konkretnih stvari i ta saznanja ćemo pretočiti u odgovarajuće upute prema delegatima, igračima, kao i vatrogascima, redarima i td.", rekao je Hodžić.

Dodao je da je neophodna strategija na državnoj razini kako bi se rješavala ova problematika.

"Neki od zaključaka do kojih smo došli jesu da mi trenutno u BiH, kako Savez tako i klubovi, moramo još više učiniti u cilju sprečavanja ovog problema. Međutim, da bi se ova pojava svela na minimum, neophodna je jasna nacionalna strategija na razini čitave BiH u smislu nulte tolerancije. Za tu strategiju potrebno je da se državni, entitetski i kantonalni izvršni organi uključe, da se preispitaju postojeće zakonske odredbe koje se bave ovom problematikom - Zakon o javnim okupljanjima, Zakon o sprečavanju nereda, Zakon o javnom redu i miru te da se u tom smislu da podrška, policiji, tužilaštvu i sudstvu, kako bi sve strukture mogle obavljati svoj posao kako treba. Naravno, mi ispred NS BiH, kao i klubovi ćemo uložiti dodatni napor u cilju rješavanja ovih problema", kazao je Hodžić.

Na kraju, predsjednik NS BiH Elvedin Begić se zahvalio predstavnicima UEFA, svima koji su sudjelovali u organizaciji, kao i suionicima seminara i istaknuo da će poučna predavanja s ovog događaja biti od koristi i Savezu i klubovima, ali i svim strukturama koje su uključene u organizaciju utakmica.

Predsjednik UEFA odbora za stadione i sigurnost Michael Van Praag je rekao da je ovo težak problem, ali da moramo promijeniti situaciju te da će europska kuća nogometa biti na raspolaganju u daljnjem rješavanju problema upotrebe pirotehnike na stadionima.

 
Kopirati
Drag cursor here to close