Nacionalne manjine

U BiH ima više Roma nego u Hrvatskoj

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 13:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je spremno da uđe u proceduru izmjena Izbornog zakona za nacionalne manjine i konačnih rezultata u vezi s presudom „Sejdić-Finci“.

To je istaknuo zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović na konferenciji "Imamo i mi pravo na izbor - izmjene i dopune Izbornog zakona BiH - ljudska prava nacionalnih manjina i ostalih", koja je organizirana u Sarajevu.

Jović je naglasio da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH prvi put ove godine u proračunu predvidjelo financijsku pomoć da bi se poboljšao položaj i djelovanje nacionalnih manjina, koje traže da im drugi ne biraju predstavnike u vlasti već da one budu te koje odlučuju tko će ih zastupati.

''Manjinama je oduzeto pravo – mogućnost za kandidiranje na izborima. Vijeće nacionalnih manjina BiH nastoji da se definiraju kriteriji koji bi odgovarali definiciji što znači pripadnik nacionalnih manjina'', kazao je predsjednik Vijeća nacionalnih manjina Tihomir Knežiček.

''Preambula Ustava spominje ''ostale'', ali ih ne definira. Daytonski okvir je čvrst, ali ne ispunjava demokratske standarde Europske unije'', ukazao je šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Naveo je da veliki broj općina u oba entiteta u sastavu zakonodavnih tijela nemaju mjesta za nacionalne manjine, bez obzira na to što ih znatan broj živi na tim područjima.

''U BiH ima više Roma nego u Hrvatskoj. Romi svoje predstavnike u Saboru biraju izravno. Zašto ne bismo i i mi imali te mehanizme, a ne da smo u situaciji da nacionalne manjine putem partijskih lista uglavnom bivaju zastupljene na općinskoj razini'', kazao je direktor IBHI-a (Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju) Žarko Papić.

Nada se da će političke elite shvatiti da više vremena nema da se čeka na usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje trebaju omogućiti adekvatno sudjelovanje manjina na svim nivoima vlasti.

Izmjene Ustava BiH, koje bi omogućile implementaciju presude ''Sejdić – Finci'', te ravnopravnost ostalih u izbornom pravu su jednostavne i moguće.

Taj problem će se, smatra predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci, riješiti pod pritiskom vremena, jer u suprotnom Europska unija neće prihvatiti aplikaciju za članstvo BiH u EU.

''Nitko nije protiv provedbe presude, ali ne vidim da se išta konkretno radi. Moj stav je, mada je upitan, jedan predsjednik jedna izborna jedinica'', poručio je monitor za romska pitanja pri Misiji OSCE-a u BiH Dervo Sejdić.

Konferencija je jedna od aktivnosti kampanje “Donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona u domenu izbornih prava nacionalnih manjina“, koju provodi Fondacija za socijalno uključivanje (FSU) u BiH uz podršku USAID-a u okviru Projekta održivosti civilnog društva (CSSP).

Kopirati
Drag cursor here to close