Uštedjeli novac

U BiH dolaze američki helikopteri?!

Kako se odustalo od američkih helikoptera? Helez kaže da ćemo ih ipak kupiti od ušteđenog novca
Vijesti / Flash | 23. 03. 2023. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina već neko vrijeme planira nabavku novih američkih helikoptera za Oružane snage BiH, međutim to nailazi na prepreku u Vijeću ministara.

Ministri iz RS-a ne dozvoljavaju da to dođe na dnevni red pa je ta točka nedavno skinuta na sjednici kojoj, kako tvrdi Helez nije prisustvovao, ali ga je mijenjao Elmedin Konaković. Ipak, ministar obrane Helez vjeruje da će nabavku ipak realizirati, piše Klix.ba.

Povučeno sa sjednice

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je povuklo sa sjednice prijedlog izmjena i dopuna Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera prema kojem je BiH trebala nabaviti nove američke helikoptere za otprilike 4,8 milijuna KM. Umjesto toga, novac u proračunu, odvojen za ovu stavku, trebao bi biti utrošen na remont postojećih ruskih helikoptera MI8.

Razlog tome je, piše Klix, negodovanje Zorana Tegeltije, ministra financija iz SNSD-a, da se ova točka nađe na dnevnom redu. Riječ je o stavci koja se planira godinama, međutim za to nije bilo volje ministara iz RS-a ni u prethodnom sazivu.

Ministar Helez je za Klix.ba kazao da on nije bio na prethodnim sjednicama Vijeća ministara te zbog toga nije mogao obrazložiti svoje razloge za kupovinu novih helikoptera, ali je istaknuo da će Oružane snage BiH od svojih prošlogodišnjih ušteda nabaviti te helikoptere u slučaju da se državni ministri ne dogovore.

Dolaze američki helikopteri

"Mi sto posto krećemo u to, dolaze američki helikopteri, moderniji i novi, koji imaju na sebi i borbene sposobnosti, a ne kao do sada što smo imali samo za gašenje požara i pomoć u nevolji. Ti helikopteri koje imamo osim što su ruski, stari su i neupotrebljivi", navodi Helez.

Na pitanje kako će izbjeći Vijeće ministara i nabaviti nove helikoptere, objašnjava da Oružane snage BiH imaju svoj novac od prethodnih godina te da helikoptere neće nabavljati iz ovogodišnjeg proračuna.

"Mi ne tražimo dodatna sredstva, mi smo uštedjeli sedam milijuna u OS i dat ćemo taj novac za kupovinu američkih helikoptera. Nema osobe na ovoj planeti koja bi to više voljela od mene. To ide sigurno", rekao je.

Na kraju je istaknuo i da će još jednom na Vijeću ministara pokušati da obrazloži zašto je potrebno da se ide u nabavku američkih helikoptera, umjesto remonta starih.

Kopirati
Drag cursor here to close