Islamska zajednica

U BiH djeluju 64 nelegalna džemata

Vijesti / Flash | 12. 01. 2016. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području koje pokriva Islamska zajednica postoje 64 nelegalna džemata, rekao je za Oslobođenje zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić.

Naime, nakon sastanka proširenog Vijeća muftija svi glavni imami zaduženi su da do kraja siječnja obave razgovore s organizatorima i predvodnicima paradzemata na području svojih medžlisa te zatražiti od njihovih predvodnika da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016, prestanu s održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad nadležnog organa IZBiH.

''Riječ je o najvećim podružnicama Islamske zajednice u Tuzlanskom, Zeničkom, Bihaćkom, Sarajevskom, Mostarskom i Goraždanskom muftijstvu, iako Islamska zajednica obuhvaća i Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, našu dijasporu, Zapadnu Europu, Sjevernu Ameriku i Australiju. No, mi smo se ovdje dotakli pitanja matičnih džemata, oformljenih izvan sustava Islamske zajednice. A to su džemati koje predvodi osoba koju nije postavio reisu-l-ulema'', kazao je za Oslobođenje zamjenik reisu-l-uleme ef. Smajić.

Rekao je kako se to pitanje vuče već duže vremena, od potpisivanja Daytonskog sporazuma, jer, kako kaže, neki ljudi smatraju da Islamska zajednica ne radi dovoljno na čuvanju i širenju islama.

''Oni su našli zashodno da formiraju džemate i da ih predvode, da predvode džume, da uče djecu, da okupljaju džemate na dnevnim namazima, da klanjaju teravih-namaz, da održavaju predavanja'', rekao je te dodao kako prema Ustavu Islamske zajednice može biti oformljen džemat i u njemu može biti imam, hatib i mualim samo netko tko je na to mjesto postavljen po dekretu reisu-l-uleme.

Zakon su kaže zaobišli jer su se uspjeli registrirati kod državnih organa u sudu kao udruženja građana.

''To su dodatni problemi koji nisu riješeni između islamske zajednice i same države. Ja ovdje sada govorim o Islamskoj zajednici, ali nema samo ona te probleme. Suci koje su registrirali udruženja koja će se baviti islamom, čuvanjem islama, pravom na islamsko opredjeljenje i slobodno prakticiranje islama morali su da prethodno zatraže našu suglasnost da bi se vidjelo da li takvi prakticiraju islam po maturidijskom i mihanefijskom mezhebu, a nisu. Tako su osnovani mnogi džemati nad kojima mi nemamo nikakvu odgovornost i nadzor. Područje Zenice je njima zatrpano, područje Travničkog i Bihaćkog muftijstva također, a ponavljam, zakonska je obveza sudova da svatko onaj tko se bavi islamomiislamskim propisima, tumačenjima, predvođenjem džemata, mora zatražiti suglasnost Islamske zajednice, svatko tko ima u svojoj registraciji odrednicu islamski. Mnoge zahtjeve smo mi odbili, ali, eto, neki sudovi nisu od nas ni zatražili te suglasnosti. Znači, država je prekršila Zakon o slobodi vjere i vjerskih zajednica'', kazao je ef. Smajić.

Kopirati
Drag cursor here to close