40.000 komada naoružanja

U BiH 17.000 tona viška naoružanja

Vijesti / Flash | 07. 11. 2014. u 16:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmo zasjedanje Strateškog odbora za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, održano je danas u vojarni Adil Bešić u Bihaću.

Strateški odbor je forum osnovan radi efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su pod kontrolom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Domaćin zasjedanja je Ministarstvo obrane BiH, a sudjelovali su stalni članovi ovog odbora, predstavnici Ministarstva obrane i Zajedničkog stožera OSBiH, te predstavnici Europske unije (EU) u BiH, OSCE-a u BiH, NATO-stožera u Sarajevu, Zapovjedništva EUFOR-a i veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Švicarske, Švedske i Austrije u BiH.

Nakon sastanka, članovi Strateškog odbora obišli su i lokaciju “Grabež”, na kojoj je izvršena kontrola viškova naoružanja i obilježen završetak operacije utvrđivanja kvantitativnog i kvalitativnog stanja MiMES-a.

''U BiH imamo 17.000 tona viška naoružanja. Ove godine ćemo mislim 1.000 tona riješiti i trebali bi se na kraju godine naći negdje na 16.000 tona. Dakle, radi se o ogromnoj količini. Imamo i oko 40.000 komada naoružanja, kojeg se trebamo riješiti i sve su to viškovi'', kazao je u izjavi novinarima ministar obrane BiH Zekerijah Osmić.

Po njegovim riječima, viškovi predstavljaju problem jer je to staro streljivo i naoružanje, od čega je, kako je pregledima utvrđeno, oko 30 posto nestabilno, zbog čega predstavlja veliku opasnost, kako za građane, tako i za pripadnike OSBiH.

''Mi pravimo plan kako da se u dogledno vrijeme, po određenoj dinamici, riješimo ove opasnosti. Očekujemo da ćemo do 2020. godine taj proces riješiti. Tri su načina, da Predsjedništvo BiH donese odluku da možemo viškove pokloniti, da ih možemo uništiti ili prodati. U svakom slučaju mi ćemo koristiti sva tri načina u budućnosti, kako bi se riješili viškova'', dodao je Osmić.

Mišljenja je da "Grabež" pokazuje da se može krenuti i u proces prodaje viškova, jer se u tom skladištu definitivno zna što i koliko ima MiMES-a.

Ovo je prva lokacija, a sa takvim pregledima nastavit će se i na ostalim u cijeloj BiH, što bi trebalo biti završeno do kraja iduće godine.

Zapovjednik NATO-stožera Sarajevo Christopher J. Petty čestitao je Ministarstvu obrane BiH, Zajedničkom stožeru OS BiH i svim drugim partnerima, koji su omogućili da se ovo dogodi.

''Iako je ovo tek jedan korak, ovo je ipak važan korak'', istakao je on.

General-pukovnik Anto Jeleč, načelnik ZŠOSBiH kazao je da je u "Grabežu" pregledano 1.187 tona viškova naoružanja, od čega je 71 posto ispravno, a 30 posto neispravno.

''Ono što je ispravno i perspektivno ostavit ćemo za svoje potrebe, a što je neperspektivno predložiti nadležnim organima da doniraju ili prodaju'', istakao je Jeleč.

Strateški odbor na sjednici je donio vrlo važne odluke, a dogovoreno je i da se u sljedećih 15 dana održi još jedna. Inače, članovi tog odbora opredijelili su se da sjednice ne održavaju u Sarajevu, već svaki put na nekoj novoj lokaciji, odnosno gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close